Célja, hogy öregbítse a város kultúráját

2018.10.11. 15:00

A móri Gruber Nóra borkirálynővé „lopózott”!

Az idei Móri Bornapok keretében, az Öreg Présházban megválasztották a 2018/2019-es időszak borkirálynőjét s annak udvarhölgyét. Az első udvarhölgy a pusztavámi Ruff Nikolett lett, akit sokan énekesnőként is ismernek. A borkirálynő koronájának két éven át tartó viselésére a szakmai zsűri Gruber Nórát látta alkalmasnak. Vele beszélgettünk.

Nédó Géza

Gruber Nóra: „A sváb hagyományok, a kultúra, a bor, a programok mind-mind idekötnek, nem érdemes innen elmenni”

Fotó: Nédó Géza/Fejér Megyei Hírlap

– Izgalmas volt a borkirálynő kiválasztása – nyilatkozta lapunknak a móri egyetemista. Az egész úgy kezdődött, hogy volt egy elméleti feladatsor, amit ki kellett tölteniük, majd a műsoros esten három gyakorlati feladatot kellett megoldaniuk. Először egy ezerjó-felismerésen, majd szőlőtaposáson és végül lopózáson kellett „átesniük”. A borkirálynőjelölteknek természetesen be is kellett mutatkozniuk. Választ kellett adniuk arra, hogy kik ők, mivel foglalkoznak, honnan jöttek és egyáltalán, mit szeretnek a borvidéken.

Gruber Nóra Móron született, s ahogy mondja, gyermekkora óta a szülői ház és a szőlők jelentették számára az otthont, és itt élnek a barátai is. A Móri Ifjúsági Fúvószenekarnak évek óta tagja, klarinéton játszik. A sváb hagyományok, a kultúra, a bor, a programok mind-mind idekötik.

Nóra családjában borkészítés folyik, igaz, csak saját maguknak. Gyermekkora óta a bor közelében él, amikor már lehetett, meg is kóstolta a vidék leghíresebb borát, a Móri Ezerjót. Egy nagyobb móri borásznál korábban – főleg iskolai szünidőben – már dolgozott, megismerhette a borkészítés csínját-bínját, a pincék világát. Eljutott odáig, hogy e nemes lelkű és méltán híres borásznál borkóstolókat szervezzen.

Gruber Nóra: „A sváb hagyományok, a kultúra, a bor, a programok mind-mind idekötnek, nem érdemes innen elmenni”
Fotó: Nédó Géza/Fejér Megyei Hírlap

Gruber Nóra utolsó éves bölcsészhallgató a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen. Később mesterdiplomát kíván szerezni, színháztudományi szakirányon, egyelőre azonban borkirálynői feladatait szeretné maximálisan ellátni. Célja, hogy minden olyan rendezvényen, amely a borral kapcsolatos, ott legyen, s jelenlétével öregbítse a móri borok hírét, a város kultúráját, turisztikai vonzerejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában