Vajon miért éppen töklámpás?

2018.10.31. 10:00

A halloween amerikai hagyomány, de a tökfaragás Magyarországon is régi szokás

A legtöbb országban ismerik halloween napját, és október 31-én – már hazánkban is – megünnepelik. A házak kapuit, ablakait ellepik a szebbnél szebb töklámpások, az emberek rémisztő jelmezeket húznak és rémtörténeteket mesélnek egymásnak. Kicsik és nagyok együtt faragnak tököt, és bújnak ijesztőbbnél ijesztőbb karakterek bőrébe.

Csapi Dorka

Már Magyarországon is október 31-e halloween napja, amikor az éjszaka árnyai megelevenednek, és útra kelnek…

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A kelták hiedelme szerint október utolsó napján a legvékonyabb a határ az élők és holtak között. Az elhunytak ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni az életbe rokonaikhoz és szeretteikhez, vagy új otthont keresnek maguknak. Az emberek, hogy a szellemeket megzavarják, szellemnek öltözve parádéztak. Eloltották a tüzet, hogy ne vonzza őket egy meleg és fényes ház. A kelta papok a hegytetőn, a szent fák alatt gyűltek össze, tüzet gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncot jártak, ezzel jelezve a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak az éjjel eloltottak helyett. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.

Az amerikaiak a keltáktól, míg mi az amerikaiaktól vettük át ezt a szokást. Legalábbis sokan így hiszik.

Egy idő után répa helyett tökből kezdték készíteni a lámpásokat

Az igazság ellenben az, hogy a tökfaragás Magyarországon is régi szokás. Az első erről szóló történet Salamon királyunk idejébe nyúlik vissza. A történet szerint Salamon trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. Salamon elismerte Lászlót, mint magyar királyt, de terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezt megtudva a király a visegrádi vár tornyába záratta a cselszövőt. Az őröknek azt parancsolta, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák meg a tornyot, hogy akkor is szemmel tudják tartani Salamont. A különös „fáklya” nem csak a rab megfigyelésében segített, de a dunai hajósoknak is támpontot adott. Innen származik a mondás: „Fénylik, mint Salamon töke.”

Már Magyarországon is október 31-e halloween napja, amikor az éjszaka árnyai megelevenednek, és útra kelnek…
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

 

A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi.

Természetesen az amerikaiaknak is van legendájuk e szokáshoz. Eszerint élt egy Jack nevű részeges ír, aki szeretett tréfálkozni. Egyszer magát az ördögöt viccelte meg, végül pedig egyezséget kötött vele. Megígértette az ördöggel, hogy halála után a lelke nem kerül a pokolra. Amikor Jack elhunyt, lelke valóban nem jutott pokolra, de életvitelének köszönhetően a mennyország kapuján sem tudott bejutni. Jack lelke két világ között maradt, s éjszakánként még ma is a sötét utcákon kóborolva keresi helyét és a megnyugvást. Az ördög megsajnálta, s adott neki egy darab szenet, hogy világítani tudjon a sötétben. Jack a szenet egy hatalmas répába tette, s kezében a lámpással bolyong.

Már Magyarországon is október 31-e halloween napja, amikor az éjszaka árnyai megelevenednek, és útra kelnek…
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

 

Mikor Írországban hatalmas éhínség pusztított, a lakosság nagy része Észak-Amerikába vándorolt. Ők vitték magukkal a kelta hagyományokat, a többi között a halloween ünnepéhez kapcsolódó szokásokat is. Mivel az új hazában rengeteg sütőtök termett, egy idő után répa helyett tökből kezdték készíteni a lámpásokat. Bármi is legyen a szokás eredete, egy biztos: családi programmá nőtte ki magát a töklámpás készítése erre a napra.

HÁROM ÜNNEP EGY SORBA’

Vannak, akik gyanakvással fogadják az angolszász kultúrából importált ünnepeket. Megjelenésükre a fogyasztói társadalom köreit tágító praktikaként tekintenek, kultúridegennek tartják őket, és sóhajtozva emlegetik vissza az originális magyar ünnepeket, emléknapokat. A helyzet azonban az, hogy a halloween által megszállt naptári nap, október 31-e nálunk korábban TÖK-életesen szabad volt. Igaz, ami igaz: a kelta eredetű, szellemekkel kacérkodó népünnepély időrendben a sor elejére farolt be szépen, de nem billentette ki helyéből illetlenül sem a Mindenszenteket, amelyet november 1-én tartunk, sem a halottak napját, amely november 2-án köszönt ránk. Ha valami valóban bosszantót mégis kéne találnunk a Halloweennel összefüggésben, az leginkább az lehetne, hogy a töklámpások alapanyagául szolgáló, egyébiránt filléres takarmánytök darabját ilyenkor közel kétezerért adják – és nem a sorainkba beszivárgott álruhás druida szertartásmesterek, hanem a helyi kereskedők.

Sági Zoltán

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában