Helyén való bicskanyitogatás

2018.10.03. 08:00

A cakli, a náder és a gyöngyház nyelű is előkerült a Széna téren

A sárbogárdi Révész Késes Műhely portékáiból nyílt tárlat a Széna téri tagkönyvtárban.

Majer Tamás

Tóth Árpád egy régi, remek szakma képviselője

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kicsiny, mégis több harsányságot érdemlő kiállítás az Országos könyvári napok apropóján született meg. A megnyitó közönsége járt a legjobban, hiszen aki ott volt Pál­falvi András moderátor, Tóth Árpád népi iparművész, késes és köszörűs mester, valamint felesége, Lengyel Magdolna beszélgetésén, kezébe foghatta a Révész Késes Műhely néhány becses bicskáját. Volt köztük szénacél penge és szarunyél mesteri egymásba illesztésével készült remek, de cakli és náder bicska is.

Tóth Árpád egy régi, remek szakma képviselője
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Előbbi pengéje széles, masszív. Hegye hirtelen csapódik le, rögtön a penge elején. Utóbbi erős, robusztus bicska, emiatt alkalmas a körmölő penge behelyezésére is. Nevét Náder Ignác szegedi késes mestertől nyerte. Sőt, a gyöngyház nyelű késekbe illesztendő gyöngyházból is hoztak magukkal a kiállítók. A késes mesterség kiveszni látszik, elhangzott, jelenleg a vállalkozási tevékenységi köröket dokumentáló TEÁOR száma sincs, így Tóth Árpád késes mester hivatalosan evőeszközgyártó…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában