körtefát ültettek

2018.10.12. 18:00

1988-ban kezdődött a gyümölcsöző kapcsolat

A németországi Pyrbaum és Csákvár 30 évvel ezelőtt kötött testvérvárosi megállapodást. A jubileumot idén tavasszal kint, most ősszel itthon ünnepelte meg a két település.

Borsányi Bea

A pyrbaumi küldöttség a gyümölcsöző kapcsolatok jelképeként egy körtefát hozott, amelyet együtt ültettek el Fotó: Némedi István

Az ünnepségen nem csak Csákvár jelenlegi vezetése vett részt, de a korábbi polgármesterek is és mindazok, akik fontos szerepet játszottak az elmúlt három évtizedben a partneri kapcsolatok kialakításában, építésében és fenntartásában. A kapcsolat annak idején, 1984-ben a TSV Pyrbaum ifjúsági labdarúgócsapatának látogatásával kezdődött, majd a következő évben a Csákvár TK pyrbaumi viszont látogatásával folytatódott. Ez a két találkozás alapozta meg a későbbi partnerkapcsolatot, amelyet a hivatalos testvérvárosi dokumentum aláírásával 1988. október 29-én szentesítettek.

Az ünnepi vacsora előtt Illés Szabolcs, polgármester köszönetet mondott elődeinek, mindkét település korábbi és jelenlegi képviselőinek, a civil szervezetek tagjainak, Csákvár és Pyrbaum evangélikus gyülekezetének és a települések polgárainak. Kiemelte: „Igaz ugyan, hogy ma már minden településnek van partnervárosa, de kevés olyan van, amely 30 éves partnerkapcsolattal büszkélkedhet. A mienk akkor kezdődött, amikor egyáltalán nem volt divat szocialista diktatúrákban élő országokban, hogy polgárai nyugat-európai kapcsolatokat ápoljanak. Harminc év nemcsak egy ember, de egy város életében is jelentős idő. Ez a jubileum ezért méltó arra, hogy megálljunk, visszatekintsünk, felidézzük a közös emlékeket és ünnepeljünk.”

A pyrbaumi küldöttség a gyümölcsöző kapcsolatok jelképeként egy körtefát hozott, amelyet együtt ültettek el
Fotó: Némedi István

Erre aztán a vacsora előtt még sor is került, hiszen egymást követően emelkedtek szólásra azok, akik ott voltak a kapcsolat létrejöttekor, illetve a későbbi évek folyamán a közös programok és látogatások alkalmával. Az ünnepségen természetesen részt vett a Csákvárhoz hasonló méretű bajor település polgármestere, Guido Belzl is, akit a csákváriak megleptek: a település vezetése úgy döntött, ebben az évben Tiszteletbeli Polgár címet adományoznak neki, amelyet az est folyamán adtak át. Belzl úr meglepődött, de természetesen nagy megtiszteltetésnek tartotta a kitüntetést.

A gyümölcsöző barátságot jelképezendő, a vendégek többek között egy körtefát hoztak – Pyrbaum címerében is van körtefa –, amelyet másnap közösen ültettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában