Egyenlő esélyekkel egymás közt

2018.09.11. 22:20

Élni, korlátok nélkül – Családi egészségnapot tartanak a hétvégén

Két nagyszabású rendezvényt is tartanak a következő két hétben a Viktória Rehabilitációs Központban.

Szanyi-Nagy Judit

Az Erzsébet utca 20. szám alatt található épület kapui kinyílnak szeptember 15-én, szombaton 9 és 13 óra között. Ekkor kezdődik ugyanis az a családi egészségnap, amelyre nemcsak a fogyatékkal élőket várják – akik bárhonnan érkezhetnek, s az egészségnapok egy részétől eltérően valóban akadálymentesített környezetben lehetnek –, hanem ép családtagjaikat is. A közlekedést, tájékozódást a látás- és hallássérültek számára egyaránt kísérők segítik majd. – A legfőbb probléma, hogy a kerekesszékbe kényszerült emberek nem foglalkoznak más bajaikkal. Pedig ha elhanyagolják magukat, előfordulhat csontritkulás, elhízás és cukorbetegség is – hangsúlyozta Pásztor László, a népegészségügyi főosztály vezetője.

Pásztor László egészségfejlesztési vezető a 9 órától kezdődő szűrések, bemutatók közül kiemelte a boka- és karindex-mérést – azok ritkasága miatt –, a 9.30, 11 és 12.30 órakor kezdődő csoportos gerinctornát – hiszen a lakosság nagy része a helytelen ülésmód miatt gerincbántalmakkal küzd –, valamint a kipróbálható lúdtalptornát, a helyes gyakorlatok elvégzése érdekében. Ezenkívül Horváth Klára intézményvezető egy további örömhírről is beszámolt: a közeljövőben egy pályázat keretében olyan embereknek is segítséget tudnak nyújtani a központban, akiknek a felső végtagja sérült, vagy kommunikációs problémával, rendellenességgel rendelkeznek (például egy korábbi stroke miatt).

A jelentkezés után kiválasztott hatszáz pályázó vállalja, hogy három éven belül megtanulja használni az őt segítő infokommunikációs eszközöket, úgymint a speciális billentyűzetet, a fej- és szemegeret vagy a kapcsolókat. Ezzel kapcsolatban szeptember 20-án 10 órától tartanak toborzási napot az intézményben, melyre nemcsak a mozgáskorlátozott, fogyatékkal élő embereket, de a segítő önkénteseket, szakembereket és családtagokat is várják a szervezők. Ezen a napon a projektet és az eszközöket is bemutatják a központban, illetve lehetőség adódik az eszközök kipróbálására és további kérdések feltevésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában