Minden a régi és mégis új

2018.09.28. 17:30

Bornapok: ismét ünnepel a Móri Borvidék

A jövő hét végén zajló bornapok hatalmas, minden igényt kielégítő rendezvénnyé nőtte ki magát. A borkóstolókra, gasztronómiai és kulturális élményekre érdemes felkészülni. Könnyebb megfelelően értékelni, hogy milyen jó dolgunk van a jelenben, ha ismerjük a múltat.

Palocsai Jenő

A palackokban a helyiek kétkezi munkája és a nap fénye lakik: a helyieket és a vendégeket is sok színes program várja idén is

Fotó: FMH-archív

Egy szüreti felvonulással kezdődött a rendezvény, amit az összes környékbeli település tartott és tart ma is. Halljuk most is, hogy „jó bornak nem kell cégér”, azonban már nem nagyon hiszünk benne. Móron és a Móri borvidéken sok a bor, ezek között is sok a különleges minőségű és fajtájú bor. Az „hegy levének” népszerűsítése céljából 1934-ben tartottak először bornapokat. A cégér fontosságára hívja figyelmet az a tény, hogy az első ilyen ünnep nagy látogatottsága annak volt köszönhető, hogy egy Ilkovis nevű vendéglős kezdeményezésére „filléres” vonatokkal szállították Mórra a közönséget Budapestről. A csalogató reklámfogás és a móri emberek vendégszeretete visszatérő vendéggé tette az akkori látogatók százait. A svábok kialakították a várost, s a kezükkel művelték a szőlősorokkal teli hegyoldalakat. De a svábok nemcsak dolgozni tudtak, hanem zenélni és mulatni is. Akkoriban is volt zene és táncmulatság.

Rengeteg érdeklődő

Azóta is október első hétvégéjén rendezi meg a móri önkormányzat és a helyi német nemzetiségi önkormányzat a móri bornapokat, a hagyományőrző és a borhoz kapcsolódó egyesületekkel karöltve. De már nem kell a „filléres” vonat, sőt, komoly szervezést igényel a parkoló autók tömege. Már nem emberek százai látogatnak el a megye harmadik legnépesebb településére, hanem ezrek nézik végig a kirakodóvásárt, hallgatják a koncerteket, vagy énekelnek a színpadon forgó néptáncosokkal.

Bornapok és a gasztronómia

Ahogy a szemfüles vendéglős idejében, úgy ma is a borokhoz illő ételek és az ételekhez illő borok vannak a középpontban. A borvidék központja ez a város, így a faházakban fellelhető Pusztavám, Zámoly, Csákberény, Söréd, Csókakő aranya is, a helyi, egyre dinamikusabban fejlődő borászatok nedűi mellett. A borházak két versenyre is beneveznek. Az egyiken a boraik erejét és minőségét vetik össze a többiekével, a másikon maguk a borházikók szépsége kap díjat. Az első borkirálynőt 1999-ben koronázták, és azóta sem szakadt meg ez a hagyomány, így pénteken este kiderül, ki képviseli majd a várost, a Brindisi Szent Lőrinc Borrendet és magát a Móri borvidéket az országos gasztronómiai rendezvényeken.

A palackokban a helyiek kétkezi munkája és a nap fénye lakik: a helyieket és a vendégeket is sok színes program várja idén is
Fotó: FMH-archív

A sport innen sem hiányozhat

A régi időkben nem volt nagy hagyománya a sportnak, hiszen kellően elfáradt mindenki a hagyományos, „gyalog művelésű” tőkék mellett vagy a bánya mélyén.

A mai móri sportélet nagyon aktív, így még a bornapon is lesz váltófutás, tenisz, sakk és az elmaradhatatlan foci. Régen szólt itt-ott egy harmonika, ezzel szemben a mai Móri Bornapok egyben a 12. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál is. Bár nagyszabású rendezvény lett, nem feledték a hagyományaikat a móriak, vasárnap újra indul a szüreti felvonulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában