Nemzetek a tóparton

2018.09.15. 14:00

Közel száz fiatal vesz részt a magyarországi nemzetiségek találkozóján

Harmadik alkalommal rendezték meg a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában a magyarországi nemzetiségek találkozóját, melyen ezúttal tizenhárom nemzetiség képviselteti magát. A Magyarországi Német Fiatalok Közössége szervezte háromnapos rendezvényen közel száz fiatal vesz részt. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a pénteki megnyitón elmondta: az utánpótlás képzése, összekovácsolása fontos a nemzetiségpolitikában is.

S. Töttő Rita

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az előző évi találkozókat a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete koordinálta, 2018-ban pedig a Magyarországi Német Fiatalok Közössége kapta meg a szervezés jogát. Ennek apropóján Jordán Blanka, a szervezet vezetője elmondta: igyekeztek új programokkal is készülni az idei találkozóra, majd hangsúlyozta: – Ragadjátok meg a lehetőséget, hogy minél több információt gyűjthessetek a többi nemzetiségről! – Majd pedig hozzátette: – Reméljük, a jövőben még több fiatalt tudunk bevonni a nemzetiségi életbe.

A háromnapos rendezvényen közel száz fiatal vesz részt. Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Három éve az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egy házi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért felelős államtitkársága hozta létre a magyarországi nemzetiségi fiatalok találkozóját, melyet mára a Miniszterelnökség vett át, ezért a harmadik alkalommal megrendezett találkozón Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a tóparton összegyűlő fiatalokat:

– Az utánpótlás képzése fontos a nemzetiségpolitikában is. Ennek a találkozónak a célja ezért az is, hogy a más hagyományokkal rendelkező fiatalok közös élményeket szerezzenek. Észrevétlenül is tapasztalatokká és tőkévé kovácsolódik az ittlét, amely a későbbiekben használható, akár a magánéletben, akár a politikában. Új tudást, információt, lelki és fizikai felüdülést egyaránt jelenthet ez a találkozó a résztvevő fiatalok számára – fogalmazott az államtitkár, majd pedig hozzátette: sosem szabad elfelejteni, a tizenhárom magyarországi nemzetiség nem versenytárs, hanem egy közösség.

Fürjes Zoltán államtitkár (jobbra) és Ritter Imre is köszöntötte a résztvevő fiatalokat
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ritter Imre, a Parlament német nemzetiségi képviselője – aki az összes nemzetiség képviseletét vállalta az Országgyűlésben – pedig tapsot kapott azért a jó hírért, amit a megnyitóra hozott: mint elmondta, közel 5 milliárd forint emelést kapott a tizenhárom magyarországi nemzetiség az előttünk álló 4 évre.

 

Ez, mondta, több annál, mint amit az elmúlt négy évben összesen kaptak a nemzetiségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában