hivatástudata alapján kiérdemelt elismerés

2018.09.13. 15:30

Kati néni – Polgárdi díszpolgára – jó egészségben vehette át vasdiplomáját

Reggelenként a közeli boltba indul, s ha útközben megszólítják, nem figyeli a percek múlását. Kati óvó néni – így szólítják városszerte. Ismerik, tisztelik és szeretik. Amit egykor nemzedékek sorának tudott adni, most kamatostul visszakapja.

V. Varga József

Pillanatkép a Nyíregyházi Egyetem szökőkútjánál – Szilasy Lászlóné Kati néni Fotó: Nagy Anikó

Szilasy Lászlóné a Nyíregyházi Egyetem tanévnyitó ünnepségén a napokban vette át vasdiplomáját Figula Erikától, az egyetem rektor asszonyától. A vasdiploma azokat illeti, akik 65 éve szerezték meg pedagógusi oklevelüket. Kati néni – Polgárdi díszpolgára – azon kevés pedagógusok közé tartozik, akik jó egészségben érték meg ezt az ünnepélyes pillanatot. Amint megtudtuk: az aranydiploma átadása alkalmával egy máig ismeretlen kolléganője ténykedett, a gyémántdiploma és most a vasdiploma átvétele körül pedig gyermekei bábáskodtak.

Mosolyra mosollyal! Szabolcsi paszulyleves ebédre

Estók Katalin Szabolcsból, Nyírbátorból származott el a Dunántúlra. Kati óvó néni 1958 februárjában érkezett Polgárdiba, óvodavezetőként harminc éven át szolgálta a települést. Volt idő, amikor Polgárdiban hat, a téesz óvodában kettő, Fülén szintén kettő és Kiscséripusztán egy, azaz összesen tizenegy óvodai csoport tartozott irányítása alá. Munkatársai szerették segítőkészségéért, az emberek iránti tiszteletéért, szakmai tudásáért, melynek alapját embersége adta – tudtuk meg Nagy Anikótól.

Pillanatkép a Nyíregyházi Egyetem szökőkútjánál – Szilasy Lászlóné Kati néni
Fotó: Nagy Anikó

A vasdiploma ugyan 65 évhez kötődik, de Kati néni esetében nem az idő, hanem a pedagógusi hivatástudat az, ami alapján megérdemli az elismerést. Legfontosabb vezérelvének az emberséget tartja. A jó szó néha mindennél többet ér, nem kis tudomány, ha meg tudjuk hallgatni a másikat. Mosolyra csak mosoly lehet a válasz. Pályáján, hivatásában is mindig elsődlegesnek érezte a gyermekközpontúságot, a szülőkkel való jó, egyenrangú kapcsolatot, az összhangot, az együttműködést. Hittel, erővel és odaadással dolgozott mindig. A gyerekekért!

Ötvenhat éven keresztül élt boldog házasságban férjével. Három gyermeket neveltek fel, akik közül a két fiú a pedagógus pályát választotta, lánya pedig az elesettek segítésén dolgozott, mint szociális szakember. Mindennapjai örömét mindenekelőtt kilenc unokája és hat dédunokája jelenti. Nyolcvanhat esztendős – az Isten éltesse! Szeret kirándulni, tévézni, szívesen olvas. Wass Albert regényei, elbeszélései, versei különösen közel állnak a szívéhez. Gyermekei mindig hozzáfordulnak, ha a család igazi szabolcsi paszulylevest szeretne ebédre. Az a sűrű leves – a régi világ ízei… Kati óvó néni huncut mosollyal mondja: a következő nagy célja ismét Nyíregyházára utazni a rubindiplomáért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában