Villámárvíz

2018.09.04. 11:30

Katasztrófahelyzet Bakonycsernyén – A Gaja mederkotrását nem lehet elodázni

A gumicsizmája szárán befolyt a víz – osztotta meg velünk Turi Balázs polgármester kora reggeli tapasztalatait. A felhőszakadás következtében hétfőn reggelre nagyobb katasztrófahelyzet alakult ki a településen, mint a 2010-es nagy árvíz során.

V. Varga József

A vasárnap esti, de főként a hétfő éjszakai, hajnali heves esőzés következtében hétfőn reggel kilépett medréből a Súri vízfolyás, Bakonycsernye központjában negyven centiméter magasan állt a víz az úton, ezért teljes útzárat rendeltek el a Petőfi utcában.

Egy lakóházba is befolyt a víz, az épületből két embert a móri önkormányzati tűzoltók mentettek ki, és ideiglenesen a szomszédos házba kísérték őket – tájékoztatta portálunkat a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A vízzel elöntött ingatlanról négy sertést tereltek ki a tűzoltók, a jószágokat az önkormányzat közreműködésével, kalodában szállították el a veszélyeztetett területről.

A székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség és a vízügyi igazgatóság, valamint az önkormányzat együttműködésével hatvan ember vett részt a védekezési munkálatokban, melynek során a Petőfi utcában és a Rózsa Ferenc utcában a vízzel veszélyeztetett ingatlanok mélyebben kialakított ablakai és ajtajai elé homokzsákokat helyeztek ki.

Amint Turi Balázs polgármester a Fejér Megyei Hírlapnak elmondta: a hirtelen kialakult felhőszakadás során 70 milliméter csapadékmennyiséget mértek, a villámárvizet azonban nem ez, hanem nagyobb mértékben a Bakonyból lezúduló

áradat okozta.

– Bakonycsernye belterületén négy vízfolyás találkozik, melyek kezelője nem az önkormányzat, hanem a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – fejtette ki portálunknak a továbbiakban a polgármester. – A vízfolyásokat a Gaja fogadja be, és viszi tovább… Illetve vinné tovább, de a Müllertanyától Mecsér-Balinka irányában a kotrás hiánya miatt megáll a vízfolyam, és a nagy mennyiségű vizet

visszaduzzasztja a településre. Ezzel küszködik a falu immár idestova tíz éve!

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzat az elmúlt években részleges mederkotrásokat finanszírozott az állami kezelésben lévő érintett szakaszokon, de a Gaja rendbetétele túl „nagy falat” lenne a falunak. A korábbi munkálatoknak köszönhetően most az Ifjúság utcában és a környéken nem is alakult ki vészhelyzet. Viszont Csernye központjában 63 ingatlant, és mintegy 200 embert érintett az árvíz.

Mint felelős, Turi Balázs polgármester azonnal kihirdette a III. fokú vízvédelmi veszélyhelyzetet, gépeket állítottak munkába, a katasztrófavédelem, a vízügy, az önkormányzat, a polgárőrség és a lakosság pedig megkezdte az összehangolt védekezést. Az említett, veszélyeztetett 63 ingatlanból mintegy 50 a Petőfi utcában volt. A teljes útzárat azután a délelőtt folyamán feloldotta a rendőrség.

– Ilyen katasztrófára nem lehet felkészülni – húzta alá az elöljáró –, de a megoldást – a Gaja megfelelő mederkotrását – sokáig már nem lehet elodázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában