1939-ben létezett a kapcsolat

2018.09.12. 07:15

Felélesztették az együttműködést Pátka és testvértelepülése között

Augusztus végén testvértelepülési megállapodást kötött Pátka és a felvidéki Felsőszemeréd. Pontosabban szólva, újrakötötték. Merthogy eredetileg 1939-ben született meg a testvértelepülési kapcsolat.

Borsányi Bea

Balra a pátkai, jobbra a felsőszemerédi polgármester az aláírást követően Fotó: Pátkai Önkormányzat

– Sajnos az eredeti, papír alapú megállapodás már nincs meg, hiába kerestük utólag. A háborúban sok dokumentum megsemmisült a hivatalokban és a levéltárakban is. Mi, Pátkán egy 1939. június 20-i, a Magyar Távirati Iroda által jegyzett közleményből tudtuk meg négy évvel ezelőtt – miközben a tájházi kiállításunkhoz kerestünk történeti adatokat a faluról –, hogy létezett egy testvértelepülési kapcsolat. Az is ebből derül ki, hogy az említett napon egy országzászlót vitt Felsőszemerédre Pátka község küldöttsége – mesélte Nagy Dániel Ferenc, Pátka polgármestere.

A közleményt követően elkezdtek kutatni, hátha találnak konkrétumokat a két település közötti viszonyra vonatkozóan, ám további részletekre nem derült fény. A ma Horné Semerovce névre hallgató, a szlovákiai Nyitra térségében található települést először csak a térképen keresték meg a pátkaiak. Később kiderült, a két település közötti kapcsot az Ivánka család jelenti, amelynek a 19. században nagybirtokai közé tartozott Felsőszemeréd, mint birtokközpont, Pátka pedig az egyik külső birtokuk volt. Ennek a családnak az egyik tagja, Ivánka Imre tevékenyen részt vállalt a Magyar Vöröskereszt 1881-es megalapításában, amelynek aztán gondnoka is lett. A második világháborút követően a kapcsolat elkallódott, ám Pátkán még ma is él egy idős asszony, aki annak idején, fiatal lányként maga is szolgált Felsőszemeréden az Ivánka család birtokán.

Balra a pátkai, jobbra a felsőszemerédi polgármester az aláírást követően
Fotó: Pátkai Önkormányzat

– 2016-ban úgy döntött a képviselő-testület, látogassuk meg Felsőszemerédet. Éppen a szintén szlovákiai Heténybe, testvértelepülésünkre tartottunk egy ottani rendezvényre, és útba ejtettük a falut. Elsők között a temetőben sétáltunk és meglepődve tapasztaltuk, hogy a Pátka történetében felbukkanó birtokosok és más személyek nevével találkoztunk a fejfák többségén. Érdekes felismerés volt. Ráadásul, véletlenül össze is futottunk a polgármesterrel – Felsőszemeréd egy kis, nagyjából 600 fős falu –, így mindjárt az ismeretség is megköttetett és megkaptuk az első hivatalos meghívásunkat is – szőtte tovább a történetet a polgármester.

Budai József alpolgármester és Varga Géza a korábbi kulturális és közművelődési bizottság elnöke, akik a többi testvértelepülési viszonyt is a legaktívabban gondozzák, többször járt kint Szlovákiában az esetet követően, így fonva szorosabbra a szálakat. Végül a két község úgy gondolta, hivatalosan is felélesztik a korábbi együttműködést és erre kiváló alkalmat adott az, hogy Felsőszemeréd idén ünnepelte fennállásának 750. évfordulóját. Az megújított együttműködési megállapodást augusztus 25-én írta alá a két polgármester az ünnepség keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában