Azbesztmentesítés, Zeneiskola-felújítás, körforgalom

2018.09.11. 11:30

Épületek és utak Móron: komoly fejlesztések a városban

Nemcsak önkormányzati épületek újulnak meg kívül-belül a nyár végén, ősz elején, hanem belterületi utak és járdák javítása is a tervek között szerepel. A bornapokra érkezők a remények szerint már láthatják a Deák Ferenc utca és a Gesztenye sor közötti megújult körforgalmat is.

Palocsai Jenő

A Móri Bornapokra elkészül a Gesztenye sor, biztonságosabb lesz itt a biciklis közlekedés is Fotó: Hrubos Zsolt

Mór város részt vesz az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése pályázaton, melynek keretében a városhoz tartozó közigazgatási épületet újítják fel a Vénhegyi utcában. Ezt a munkaterületet június 20-án adták át, de a tényleges munkálatok szeptember 3-án kezdődtek el. Az energetikai korszerűsítés keretében nyílászárókat, gépészetet cserélnek, szigetelik a külső homlokzatot és a födémet, de napelemrendszert is telepítenek. A Móron még mindig „Költségvetésnek” nevezett épület teteje az azbesztmentesítést követően új héjazatot kap. Ez majdnem 85 millió forintos beruházás, amelyből 10 millió önkormányzati forrás. A tervek szerint még ebben az évben elkészül, éppúgy, mint a Zeneiskola, valamint a régi mozi épületének felújítása. Ezen ingatlanok is a fent említett pályázat keretében újulnak meg. A mozi renoválása és átépítése 122, a Zeneiskola tatarozása több mint 58 millió forintba kerül.

Gyakran készül el néhány fejlesztés a Móri Bornapok idejére, így azok is láthatják a folyamatos fejlődést, akik csak a legnagyobb rendezvényre érkeznek ebbe a városba. Idén a Gesztenye sor és a Deák Ferenc utcai körforgalmi csomópont korszerűsítését tűzték ki célul, bízva abban, hogy a bornapokra elkészül. A terület geometriája lényegében nem változik, de elvégzik a szükséges szegélycseréket, valamint kerékpáros nyom átvezetése is megtörténik. A Gesztenye soron már folyamatban van a burkolatszélesítés, a szegélycsere és a kerékpársáv építése.

A Móri Bornapokra elkészül a Gesztenye sor, biztonságosabb lesz itt a biciklis közlekedés is
Fotó: Hrubos Zsolt

A csomópont korszerűsítése elsősorban a forgalom, különösen a kerékpáros forgalom biztonsága érdekében vált időszerűvé. Megtörtént a Mórhő Kft. finanszírozásában a Kodály Zoltán és a Vértes utcai hőtávvezeték kiváltása is. Erre azért volt szükség, hogy a későbbiekben ki lehessen alakítani az említett kereszteződés helyén az új körforgalmat. Ezek a haladást könnyítő csomópontmegoldások és a közöttük feszülő új útszakaszok már részei annak a Fenntartható települési közlekedésfejlesztés projektnek, amelynek keretében kerékpáros-forgalmi létesítményeket építenek ki a Deák utcában és a Gesztenye soron, de átépítik a buszöbölpárokat is.

Régóta érik egy nagy felújítás, a móri Lamberg pince tatarozása. Az önkormányzat a város lakóinak véleményét is kikérte az ügyben, hogy hogyan lehetne minél jobban hasznosítani ezt a vagyont. A tervről nem tett le az önkormányzat, csupán arról van szó, hogy nem állt rendelkezésre a szükséges fedezet, ezért a műszaki tartalom csökkentése után újból kiírják a közbeszerzési eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában