A lelki egészség nélkülözhetetlen

2018.09.07. 07:10

Csapatépítő szakmai napot tartottak a ráckeresztúri óvodában

Nyár végén, még a nevelési év kezdete előtt csapatépítő szakmai napot tartottak a ráckeresztúri Mosoly Óvodában.

Gajdó Ágnes

Zsidákovits Sándorné Katalin kiemelte, hogy változtatni mindig lehet

Fotó: Gajdó Ágnes

A nap kezdetén Gáborné Kutasi Katalin óvodavezető ismertette munkatársaival az éves programot, közösen megbeszélték a legfontosabb teendőket, a csoportbeosztást, majd Zsidákovits Sándorné Katalin, a százhalombattai Pitypangos Óvoda nyugalmazott vezetője tartott előadást Lelki egészségvédelem – mentálhigiéné az óvodában címmel.

Rajtunk múlik, miként szemléljük a dolgokat

Miért fontos, hogy egészséges lélekkel menjünk dolgozni? – hangzott a kérdés, s a több évtizedes gyakorlattal, szakmai tapasztalattal rendelkező előadó számos elgondolkodtató választ adott. Rajtunk múlik, miként szemléljük a dolgokat, hiszen mindig érnek különböző hatások. Inkább a pozitívumokat kell észrevenni, nem szabad belesüppedni a gondokba. Lógó orral nem lehet dolgozni. Ez nem azt jelenti, hogy nem veszünk tudomást a problémákról, de meg kell keresnünk mindenben a jót.

Zsidákovits Sándorné Katalin kiemelte, hogy változtatni mindig lehet
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Katalin igen meggyőzően érvelt a pozitív életszemlélet mellett, s kifejtette: mindig lehet változtatni, s kell, hogy legyenek mellettünk társak, akikben megbízunk, akikkel jól együtt tudunk dolgozni. Az óvónők, a dajkák élő anyaggal, hús-vér gyerekekkel foglalkoznak nap mint nap, nagyon fontos, hogy gondjaikat, félelmeiket tudatosan kezeljék, hiszen a kicsik észreveszik, ha a felnőttnek bánata, fájdalma van. Az érzelmi nevelés egyik eszköze, ha beszélgetnek a gyerekekkel érzéseikről, ezáltal fejlődik az ovisok lelkivilága, kifejezőkészsége is.

Az előadó ezen túl felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak az érzelmek szóbeli kifejezésére kell odafigyelni, hanem a nonverbális kommunikációra, a gesztusokra, mimikára is. Az érzelem nélküli világ olyan, mint a színek nélküli világ vagy a só nélküli étel. A mindennapos stresszt lehet és kell kezelni, hangsúlyozta Katalin, s mindezt nemcsak elméletben mutatta be, hanem gyakorlatban is: lélekerősítő feladatokkal, bizalomjátékokkal, feszültségoldó, szorongáslevezető gyakorlatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában