Több mint egy évtizede szolgál

2018.09.20. 07:10

Az önkéntes tűzoltóknak adható legmagasabb elismerést kapta Béczi Zoltán

Édesapjától tudom meg, hogy rangos kitüntetést vehetett át Béczi Zoltán, az önkéntes tűzoltó egyesület parancsnoka. Ő maga nem is kérkedne vele, ahhoz túl szerény.

Szanyi-Nagy Judit

A lajoskomáromi tűzoltóautók között ott áll Béczi Zoltán (jobbra) is

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az 1889 óta működő Lajoskomárom Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesület mindennapjai mindig is mozgalmasak voltak. A déli régió­ban tevékenykedő önkéntesek szerepe akkor nőtt meg igazán, amikor 2016-ban önálló beavatkozói kategóriába kerültek. Az első évben háromezer, az utóbbi két évben pedig 4500 óra készenlétet vállaltak, melyet rendszerint túllépnek. Tavaly például mintegy 6200 órán át voltak elérhetők, riaszthatók – amely munka mellett egyáltalán nem kevés idő. Tavaly 36 esethez vonultak, idén 11-nél járnak. Nos, ennek a szervezetnek az élén munkálkodik Béczi Zoltán is, több mint tíz éve.

Legmagasabb kitüntetés

– 2001-ben Várpalotán, sorkatonaként ismerkedtem meg a tűzoltósággal, akkor még sofőr beosztásban. Valószínűleg ott fertőződtem meg a hivatás iránti szeretettel, amely azóta is tart – avat be a kezdetekbe Zoltán, aki végül 2004-ben lépett a helyi egyesületbe. Parancsnoki beosztásba 2007-ben került, éppen akkor, amikor sok fiatal csatlakozott a szervezethez és a tisztségújítások is esedékessé váltak. Idén pedig Gróf Széchenyi Ödön Emlékplakettet vehetett át, amely az önkéntes tűzoltóknak adható legmagasabb kitüntetés – és számára az első.

A lajoskomáromi tűzoltóautók között ott áll Béczi Zoltán (jobbra) is
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Bár azt tudja, hogy az elismerést felterjesztést követően lehet kiérdemelni, a mai napig rejtély számára, ki volt az „elkövető”. A bársonyborítású, kétoldalas dokumentum, amelyben egy plakett és egy oklevél is helyet kapott, arról ad tanúbizonyságot, hogy Zoltán önkéntes tűzoltói munkáját több évtizede kiemelkedően és áldozatosan végzi. Ezt alátámasztja az is, ahogyan a jövő felé tekint: figyelik a pályázatokat, fejlesztik a felszerelésüket, és ha úgy adódik, helyszínt és szakfelszerelést biztosítanak a negyvenórás képzéseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában