A szív hiányzó darabkája

2018.08.08. 20:00

Zichyújfalut javuló infrastruktúrája vonzóvá teheti a betelepülők előtt

Az önkormányzat vezetése nyílt képviselő-testületi ülésen adott tájékoztatást a település lakóinak a csatornázással, az iskolai fenntartóváltással és a falunappal kapcsolatban. A tájékoztatón elhangzottakat Füzesiné Kolonics Ilona polgármester és Debreczeni József aljegyző foglalta össze.

Sági Zoltán

A település bő felét az egykori takarmánygyár és a kastélypark teszi ki

Fotó: Double Ring Wings

Az aljegyző bevezetőül elmondta, a testületi ülés azért vált szükségessé, hogy a település életét érintő, időközben született pozitív fejleményeket publikussá tegyék, és az augusztus 25–26-ra tervezett falunap szervezését idejében megkezdhessék. A csatornahálózattal kapcsolatban Debreczeni József elmondta, a Belügyminisztériumnál (BM) végre rábólintottak a beruházásra, amelynek előkészítése nagyon sok állami intézményen ment keresztül az elmúlt év során. A területi, regionális és országos szinteket megjárva és a hiánypótlási eljárásokat is lefolytatva 2018. július 23-i dátummal a BM végre megküldte a településnek a csatornázási projektet jóváhagyó írásos dokumentumot.

– Onnan kéne elindulni – vette át a szót a polgármester –, hogy a település csatornázásához Zichyújfalunak a gárdonyi agglomerációhoz kellett csatlakoznia. Ezt megelőzően viszont a DRV-nek kellett elindítania egy programot annak kivizsgálására, melyek azok a közeli települések, amelyeket rövid határidővel be lehetne vonni a csatornázandók körébe. A korábbi KEHOP-os pályázatoknál Zichyújfalu csatornázása túl drága lett volna, akkor még kissé távolinak tűntünk – a tó közvetlen környezete pedig már csatornázva volt. Most állami beruházásként jött el annak a lehetősége, hogy a gárdonyi szennyvíztisztító telep bővítésével együtt Zichyújfalut is bevonják a csatornázásba.

A település bő felét az egykori takarmánygyár és a kastélypark teszi ki
Fotó: Double Ring Wings

Mi ennek nagyon örültünk – folytatta Füzesiné Kolonics Ilona –, és hozzáláttunk az előzetes tanulmánytervek elkészíttetéséhez. A tervezési munkával a DRV által javasolt Kristály Kft.-t bíztuk meg, az általuk készített tervdokumentációt nyújtottuk be a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz. Innen kezdődött a tényleges egyeztetési folyamat, amely számos lépcsőn keresztül vezetett el a BM július végi döntéséhez, amely elfogadta a terveket, Zichyújfalut pedig a gárdonyi szennyvíz-agglomerációhoz csatolta. Most ott tartunk, hogy a DRV-vel közösen megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Programirodát, hogy a továbbiakról egyeztessünk. Nagyon bízunk benne, hogy a 2020 előtti projektbe még bele tudunk kerülni, hogy van még annyi szabad kapacitás az NFP-nél, hogy a beruházás megkezdődhessen. Ha nem, akkor sajnos meg kell várni a 2020 utáni időszakot. Az NFP-től választ nagy valószínűséggel majd csak augusztus 20-a után fogunk kapni – zárta a csatornázási helyzet ismertetését a polgármester.

A testületi ülésen elhangzó második tájékoztatási téma az iskola fenntartóváltással összefüggő átszervezése volt. Az iskola, amely az átszervezést követően az új formában történő működési engedélyt is megkapta, a jövőben a Zichyújfalui Református Általános Iskola nevet viseli majd. A fenntartóváltással egyúttal elhárult annak a veszélye, hogy alacsony létszámú osztályokat kelljen összevonni.

Mint a polgármestertől megtudtuk, Zichyújfalu célja, hogy betelepülőket vonzzon oda, így közép- és hosszabb távon a helyi ingatlanfejlesztések is egyre nagyobb szerephez jutnak majd. A légi felvételeken látható: a falu körvonalai mintha egy szívet formáznának, amelynek – szemből nézve – bal felső íve (a bevezető út melletti szakasz) még beépítetlen. A szív hiányzó darabkájába a bérlakásprogram beindulásával modern sorházakat tervez a település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában