Soha nagyobb gondot

2018.08.16. 20:00

A pályázati dömping esete: nyári napok, projektek Sárbogárdon

Szinte egymásba érnek a pályázatok a mezőföldi településen, de soha nagyobb gondot – fogalmazta meg a polgármester. A tervek nem csupán a fiókok mélyén porosodnak, hanem sorban, ütemesen megvalósulnak.

V. Varga József

A szoborpark a Hősök terén Sárbogárd meghatározó építészeti eleme

Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

A nyarat igazgatási szünet nélkül vitték, viszik végig a városházán, persze a szabadságolásokat sem figyelmen kívül hagyva, a fedélzeten lévő munkatársaknak viszont állandó szolgálatban, készenlétben teltek, telnek a munkanapjai – mondta el szerkesztőségünknek Sükösd Tamás polgármester.

A nyertes, megvalósítás alatt álló pályázatokról hamarjában gyorsmérleget készített az elöljáró: a projektek száma 15, a támogatási összeg pedig összesen 3,33 milliárd forint.

A pályázatok tizenegy eset­ben a terület- és település­fejlesztési operatív prog­ram­hoz, három esetben az em­berierőforrás-fejlesztési operatív programhoz és egy esetben a közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztési operatív programhoz tartoznak. A pályázó többségében a város önkormányzata, egy pályázatnál konzorciumi tag (a fő pályázó a Fejér Megyei Kormányhivatal), egynél pedig a Sárbogárdi Egyesített Szociális Intézmény.

Pályázati eredmények

A kerékpárút létesítésére 409,3 millió forintot nyertek; a belterületi vízrendezésre 162,8 milliót; a társadalmi együttműködés erősítését szolgáló programok pusztaegresi megvalósítására 65 millió forintot.

A Jövőstart vállalkozásfejlesztési központ és inkubátorház kialakítására 381,9 millió forintot; az iparterület fejlesztésére 573,2 milliót; a helyi közösség fejlesztésére 250 milliót; a település természetközeli megújítására a belváros rekreá­ciós tereinek és a műemléki volt községháza „zöld” szemléletű átalakítására, funk­cióinak bővítésével 499,4 millió forintot. A pusztaegresi szociális településrehabilitáció­ra, a társadalmi integráció érdekében 216,1 millió forintot; a humán kapacitás fejlesztésére Sárbogárd térségében 435 milliót; az esély a fiataloknak programra 200 milliót; a város önkormányzatának az ASP központhoz való csatlakozására kilencmilliót; a helyi foglalkoztatási együttműködésekre a Sárbogárdi járásban 16,1 millió forintot.

A szoborpark a Hősök terén Sárbogárd meghatározó építészeti eleme
Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

A sárszentmiklósi orvosi rendelő energetikai felújítására 40 millió forintot; a helyi identitás és kohézió erősítésére 33,9 milliót; az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztésére a Sárbogárdi járásban 40 millió forintot.

A dél-mezőföldi településen az egyik legnagyobb probléma a csapadékvíz elvezetése és a belvíz. Az önkormányzat már évekkel ezelőtt elkészítette a város egészére vonatkozó vízrendezési terveket – erősítette meg a polgármester. A település teljes egészének „vizes” rendezése több milliárd forintos tétel, így a képviselő-testület a lehetőségek, a beruházási források tükrében mindig csak a legszükségesebb vízügyi fejlesztések megvalósítására tud gondolni, ezeket tudja betervezni. Legutóbb, 2012-ben 104 millió forint értékű beruházás valósult meg. A munkálatok most a belvízvédelmi szempontból legkritikusabb területeken folytak, a Tinódi út környékén (a település központi városrészének nyugati, délnyugati része), valamint a város legmélyebben fekvő, illetve jelenleg csapadékvíz-­elvezető árokkal sem rendelkező utcáiban alakították ki a csapadékvíz-elvezető rendszert és újították fel a meglévő szakaszokat. A kiépített, felújított csatornahossz mintegy öt kilométer, a beruházás szinte teljesen befejeződött.

A Sárbogárd és Sárszentmiklós közötti életminőség-javító kerékpárút létesítése már évek óta napirenden van. A projekt nyomán lehetőség nyílik a 63-as főút városi szakaszán, az útpályától elkülönülten, a Vágóhíd utcától délre, a külterület határáig kerékpárutat építeni, a Köztársaság út és a Vasút utca kereszteződésében pedig a közlekedésbiztonság javítása érdekében gyalogátkelőhelyet kialakítani. A kerékpárút megépítésével biztonságosabbá válik a közlekedés mind a kerékpárosok, mind a gépjárművel közlekedők számára. A tervezett kerékpáros szakasz 2,5 kilométer hosszon valósul meg, a munka jövő tavasszal kezdődhet.

Iparterület, József Attila Művelődési Központ

Előkészítés alatt áll, valamint a közbeszerzési eljárás kiírásával hamarosan megkezdődik a sárbogárdi iparterület fejlesztése. Az önkormányzatnál úgy számolnak, hogy jövőre befejeződhet a beruházás. Mielőbb jönnének a befektetők, a vállalkozók.

A programok sorában lehetőség nyílik a József Attila Művelődési Központ közösségi célú felújítására. A projekt során renoválják a színháztermet, a színpadot és a nézőteret, kicserélik a bútorzatot, a terem székeit, korszerűsítik a szellőztetőberendezést és a világítást, felújítják a mosdót, az előcsarnokot és a folyosót. A támogatás tervezett keretösszege 85 millió forint, kiírták a közbeszerzési eljárást. A művelődési központ energetikai felújítását már korábban megoldották.

Sükösd Tamás polgármester: Szent István ünnepére készülünk
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A településen augusztus 20-ra, Szent István ünnepére készülnek, amelyen díszpolgári címet adományoznak, és átadják a város szolgálatáért kitüntetést, este Varga Miklós koncertezik. Aztán lassan az ősz is bekacsint majd, a sárszentmiklósi szüreti felvonulást szeptember 8-án, a pusztaegresit szeptember 15-én rendezik – tette hozzá Sükösd Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában