Patrona Hungariae

2018.08.16. 13:30

Nagyboldogasszony-napi szentmisét celebrált a Szent Imre-templomban Spányi Antal

Hazánkban Nagyboldogasszony napja Szent István óta jelentős ünnep, amely nyilván összefügg azzal, hogy az államalapító az országot az Égi Királynő kezébe ajánlotta.

Sági Zoltán

Spányi Antal megyés püspök az ünnepi szentmisén

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bár az ünnep a katolikus egyház sok évszázados hitbéli meggyőződését tükrözi, Mária mennybevételének dogmáját a katolikus egyház csak viszonylag későn, 1950-ben, XII. Piusz pápa döntése nyomán hirdette ki. Az ünnep Magyarországon azonban már a dogma kihirdetése előtti időktől egészen 1948-ig munkaszüneti nap volt – ahogyan számos nyugat-európai országban, tartományban ma is az.

Szerda este 6 órára a templomban megteltek a padsorok, néhányan az előterébe is kiszorultak. A főpásztori bevonuló menet útja ezúttal is a Püspöki Palotából a Városháza téren és a nyugati főkapun át vezetett a Szent Imre-templom oltárához. A szentmise a városi elöljárók jelenlétében, Spányi Antal köszöntő szavaival kezdődött meg.

Spányi Antal megyés püspök az ünnepi szentmisén
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Képesek vagyunk mindenhez hozzászokni, megszokással élni, a fontos dolgokat megszokással kezelni – hangzott el később a főpásztori prédikációban. Nem mindenki gondolkodik el a miérteken, nem keresi az okokat, nem kutatja, mire utalnak a történések. Pedig vannak jelek az időjárásban éppúgy, mint a történelemben, amelyeket az értelmes ember észrevesz.

Röviddel a szentmise megkezdése előtt a templom oldalában egy fiatal férfi fotózott nagy odaadással egy barnára sült, karcsú, napszőke nőt – aki rutinnal vette fel az egyre újabb pózokat. Hiába no: nincs, akit a megszépült Szent Imre-templom ne tenne még szebbé. A benne elhangzó gondolatok pedig még okosabbá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában