Olvasónk jelezte

2018.08.28. 09:30

Mi lesz Pátka–Vargahegy kátyúktól hemzsegő utcáival?

Olvasónk, Rózsa József majdnem három évtizede ingatlantulajdonos Pátka egyik zártkertjében, a Vargahegyen. Elege van már a terület útjainak kátyúiból.

Majer Tamás

Nehéz a közlekedés a zártkertekre jellemző kátyúk között

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Rózsa József szerkesztőségünknek elküldött levelében egy elég régi, még decemberben megjelent cikkünkre hivatkozott. Akkor egy másik pátkai tulaj jelezte felénk, hogy javításért kiáltanak Pátka zártkertjeinek kátyús útjai. Nagy Dániel, a község polgármestere anno elmondta nekünk, hogy a Vargahegy érintett zártkerti szakaszai javítást kapnak. 600 tonna kavicsot vásároltak ehhez. Nos, Rózsa József több helyet is mutatott, ahol valóban történt kavicsos beavatkozás, bár szerinte nem épp ott, ahol legjobban kellett volna. Úgy véli, egyes kátyúk kikerülhetőek, mások meg nem.

A baj leginkább eső idején és utána mutatkozik meg, mutatott rá a férfi. Rózsa József a földes út menti árokrendszert hiányolja, mondván, ha lenne ilyen, az elvezetné a vizet, így az nem az utat rongálná. Véleménye szerint ezeknek az utaknak „bogárhátúnak” kellene lennie, ez is segítené a víz elfolyását.

Mi magunk ottjártunkkor láttuk és rögzítettük a kátyúk tényét. Világos, hogy ezek mélységét esőben vezetve nincs mód megállapítani, nem biztonságosak. Nyilván lassú-lassú vezetésre kényszerítik a sofőröket.

Nehéz a közlekedés a zártkertekre jellemző kátyúk között
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Rózsa József szerint egyébként a trafóállomástól a víztározóig vezető úton lévő 40-50 méternyi „kátyúrendszer” okozza a legtöbb galibát. Itt szerinte 5-6 négyzetméteres pocsolyák keletkeznek esőben. Olvasónk kiemelte, hogy Pátka vargahegyi részének telektulajdonosai befizetik a rájuk kiszabott 11 ezer forintnyi építményadót évente. Úgy véli, ebből juthatna a helyzet megoldására.

Nagy Dániel polgármestert cikkünk elkészültéig nem értük utol. Így aztán azt sem tudjuk megmondani, hogy a község vezetése szerint elég-e a fenti összeg valós, komoly beruházásra. Amint sikerül vele beszélnünk, közöljük az ő, illetve a település állásfoglalását. Rózsa József elmondása szerint szívesen részt venne a javítást célzó kavics kiegyengetésében, s úgy gondolja, hogy ebben a fizikai munkában rajta kívül még sok másik telektulajdonos is részt vállalna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában