nem teljesítette kötelezettségét a francia cég!

2018.08.01. 07:00

Hol van az a kötbér? – Fehérvár városa bepereli a murvás parkoló tulaját

Fordulópontjához érkezett a „murvás parkoló” ügye. Tudják, egy évtizede itt nem épül meg az új pláza. Az építkezés nemléte miatt 4 millió euróval jön a beruházó Székesfehérvárnak. Ezt a kötbér hajtaná be most a város.

Majer Tamás

Itt, a murvás parkolón kellett volna építkeznie a franciáknak, vagy legalább kifizetniük a kötbért

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az ügyben az önkormányzatnak írt levelünkben arról érdeklődtünk, hogy előző, júniusban megjelent cikkünk óta történt-e érdemi előrelépés, vagyis átutalta-e a már a beruházó a kötbért? S ha nem, úgy mitévő a város?

Előzmények

A válaszok előtt emlékeztetőül: lapunkban a francia cég magyar képviselője januárban még úgy nyilatkozott a kötbér felől, hogy szerződés szerint megfizetik. Júniusban már hiába faggattuk őket restanciájukról. Eljuttattak hozzánk ugyan egy közleményt, de abban a kötbérről mélyen hallgattak.

– A murvás parkoló területét a fehérvári Plázát is üzemeltető francia cég, a Klépierre vásárolta meg, egyébként korrekt piaci áron – emlékeztet az önkormányzat lapunk kérdésére felelő levele. – A 2008-ban kelt szerződésben vállalták, hogy felépítenek egy bevásárlóközpontot, amennyiben pedig határidőben nem valósul meg a beruházás, úgy 4 millió euró kötbért fizetnek. Sajnos a határidő lejárt, a vásárlóközönség hiába várta, ország legmagasabb vásárlóerejű városában, a teljes kihasználtsággal működő, sokszor kényelmetlenül zsúfolt Alba Plázát hosszú évek óta üzemeltető cég nem építette meg második központját. A kötbérfizetést március végéig kellett volna a francia félnek megtennie. A határidő lejártát követően a felek több egyeztetést is folytattak, ami a helyzet rendezésére, és a 4 millió euró kifizetési határidejének meghosszabbítására vonatkozott – de végül ezek nem vezettek eredményre – tudtuk meg.

Itt, a murvás parkolón kellett volna építkeznie a franciáknak, vagy legalább kifizetniük a kötbért
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Kötbérért perel a város

- Az eddigi egyeztetések, illetve sajtónyilatkozatok alapján sem utalt erre semmivel a Klépierre. Eddig azonban sajnos hiába várt az önkormányzat a szerződésben a városnak járó kötbérre, a franciák nem fizették azt meg. Így hétfői nappal a város beperelte a Klépierre-t, hiszen a korábban szerződésbe foglalt összeg megilleti Székesfehérvár közösségét – áll a válaszban.

– Az önkormányzatban fel sem merült, hogy egy ilyen tőzsdén jegyzett világcég nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit, ezért a város 2018. évi költségvetésének bevételi oldalán szerepeltette is a kötbér összegét. A város és a Pláza közötti kapcsolat jó, sok közös program, jótékonysági kezdeményezés megvalósítása történt eddig, emiatt is bízik a város a helyzet megnyugtató rendezésében – írják.

Itt vetjük közbe mi, hogy sokak örömére, mint parkolót, ingyen használhatja a város közönsége a területet. Arról egyelőre nincs információnk, hogy ebben beáll-e bármiféle változás.

A nagykövetséghez fordulnak

– Az önkormányzat a keresetlevél benyújtása mellett Franciaország magyarországi nagykövetségéhez is fordul annak érdekében, hogy nyújtson segítséget a kialakult helyzetben, segítse elérni, hogy a francia cég teljesítse szerződésben vállalt kötelezettségeit – tudtuk még meg az önkormányzatától.

Megkerestük a francia cég magyar képviselőit. Menedzsmentjük, tudatták, külföldön van. Megígérték: augusztus közepén jelentkeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában