utánajártunk

2018.08.01. 20:00

Iszonyatos facsonkítás Sárszentágotán – Mi is történt pontosan?

A Templom utcai lakosok nevében panaszüggyel fordult szerkesztőségünkhöz sárszentágotai olvasónk: ámokfutó fanyüvők pusztítottak a településen.

V. Varga József

Tisztántartási munkálatok az élet- és balesetveszély elhárítása érdekében, állítja az E-on

Fotó: Olvasónk

Seper László úgy fogalmazott: iszonyatos a facsonkítás, az utcacsúfítás, kertelés nélkül barbárságnak titulálta az áramszolgáltató ámokfutását. Nem hiszik, hogy szükség volt erre! Szomorú a történet, de sajnos nem egyedülálló – reagált megkeresésünkre Sebestyén Zoltán polgármester. Hogy mi is történt pontosan? Az E-on szakemberei négy darus kocsi segítségével, hálózatfejlesztés címén a közepes és a nagyfeszültségű oszlopsorok alatt rettenetes pusztítást végeztek. A helyszínen tartózkodó munkavezetők azt mondták a lakosoknak: nyugodtan feljelenthetik őket, mert az ő munkájukat jogszabály védi.

Sebestyén Zoltán polgármester
Fotó: FMH Archív

Az áramszolgáltató tönkre tette a falu szép fáit – mondta el lapunknak Sebestyén Zoltán. Például a kultúrház melletti fűzfákat, vagy a Templom utcai huszonkét éves vérszilvasort. Ahogy visszavágták őket, a legenyhébb fogalmazással is drasztikusnak nevezhető. Három napon át állt a bál Sárszentágotán. A falu elöljárója a helyszínen tájékozódott, és halogatás nélkül jelentette az esetet – a falu egyöntetű felháborodásával együtt – a szolgáltatónak.

Az E-on Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. a következőket közölte a panaszüggyel kapcsolatosan:

A növényzetre vonatkozó korlátozások a biztonsági övezetben: fa vagy más növény akkor telepíthető, hagyható meg, ha véglegesen kifejlett állapotában 35 kV felett 200 kV névleges feszültségszintig 3 méternél, 1 kV felett 35 kV névleges feszültségszintig 2 méternél, 1 kV-nál nem nagyobb névleges feszültségszintnél 1 méternél jobban, annak legkedvezőtlenebb helyzetében sem közelíti meg az áramvezetőt.

Tisztántartási munkálatok az élet- és balesetveszély elhárítása érdekében, állítja az E-on
Fotó: Olvasónk

A biztonsági övezetben a növényzetre vonatkozó tilalom szerint: tilos olyan növényzet telepítése és tűrése, amelynek magassága kifejlett állapotában meghaladja a 4 métert, amely a nyomvonal és az oszlopok járművel való megközelítését akadályozza.

A növényzetet az ingatlantulajdonosnak kell rendszeresen megfelelően gondoznia, amennyiben nem végzi el a gallyazást, az áramhálózati társaság vagy vállalkozója köteles azt elvégezni a szolgáltatás minőségi mutatóinak megtartása érdekében – áll az E-on válaszában.

Az önkormányzatot senki sem kérdezte: így ennek az atrocitásnak nem lehetett sem az oka, sem az elhárítója – tette hozzá a polgármester.

Olvasóink is küldtek képeket hasonló esetekről

Ábrahám László a pusztaszabolcsi facsonkítás utáni állapotot örökítette meg:

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Újabb képek érkeztek Kis-Orsolya Attilától az Eötvös utcából:

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában