Hasonló iskolai sorsok

2018.08.28. 07:00

A fülei oktatási intézmény is szünetelteti feladatellátását

A hétvégén bukkantunk Füle közösségi oldalán a hírre, miszerint a mátyásdombi iskolához hasonlóan e település intézménye is szünetelteti feladat ellátását szeptember 1-jétől.

Szanyi-Nagy Judit

A szüneteltetés ténylegesen szeptember 3-ától lesz érezhető, ugyanis az iskolába járó gyermekek számára ekkor kezdődne a tanév.

Mi lesz az intézmény sorsa?

Pontosabban kezdődik is, csak nem a fülei oktatási intézményben – ami egyesek számára megdöbbentő döntés volt, míg mások már előre látták az iskola sorsát. Mindenesetre lapunk idén júniusban azt az információt kapta a tankerülettől, hogy „a Fülei Általános Iskola 2018. szeptember elsejétől a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tagiskolájává válik. Az iskola új elnevezése a következőképpen fest majd: Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fülei Tagiskolája.”

„Az intézmény – az átszervezés után – a jelenlegi szerkezetében működik tovább a polgárdi iskola tagiskolájaként, a tanulók és a pedagógusok is helyben maradnak, a Fülei Általános Iskola nem szűnik meg. Impozáns tornacsarnokuk a továbbiakban is a tankerületi központ vagyonkezelésében marad, és működik. A fülei iskola szülői munkaközössége támogatta az átszervezést, azzal egyetértett”. A Fejér Megyei Hírlapot júniusban Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója ekként tájékoztatta.

A döntés kapcsán – a mátyásdombi ügyhöz hasonlóan – ismét megkerestük a fenntartó tankerületi központot, ám még nem érkezett tőlük válasz. Pedig a szüneteltetés pontos indoka is érdekelte volna lapunkat, hiszen Füle közösségi oldalán egy augusztus 21-ei bejegyzésben az áll: a törvényi feltételek hiánya miatt a polgárdi iskola biztosítja a tankötelesek iskoláztatását a fülei iskola helyett. Ugyanitt az is kiderül, hogy a hivatalos tankerületi tájékoztatót augusztus 24-én délután tartották a fülei iskolában, amelyre az érintettek nemcsak a szülőket, de a település lakóit is várták. A „hivatalos” bejelentés nem sokkal később érkezett: az adminisztrátorok még aznap este kiírták a közösségi oldalra, hogy szeptember 1-jétől a Fülei Általános Iskola szünetelteti feladatellátását. S bár az iskola igazgatóját, Fekete Ferencet és a település polgármesterét, Gubicza Józsefet nem értük el hivatali telefonjukon, a hír valószínűleg mindkettejüket meglepetésként érte.

Idén is népszerű volt a gyerekek körében a sportnap. A nyár elején még úgy volt, hogy tagiskolaként működhetnek tovább
Fotó: FMH-archív

Az iskola hivatalos honlapján ugyanis egy augusztus 15-ei hirdetmény a tankönyvek átvételének módjáról szól – amely éppen hétfőn, augusztus 27-én lett volna esedékes. Így hivatalos válaszok híján egyelőre csak a közösségi oldal – leginkább szomorkodó, csalódott hangvételű – hozzászólásai között tudtunk szemezgetni. Itt kiderült, volt olyan édesanya, aki csak azért íratta a gyermekeit a helyi iskolába, hogy segítsen az intézmény helyzetén; de olyan család is akadt, amely most költözik két gyermekkel együtt Fülére. Az ő esetükben az édesanya még reménykedik abban, hogy mire gyermekei iskoláskorúak lesznek, addigra ismét megnyílnak az intézmény kapui. Más igyekszik optimistán szemlélni a helyzetet, s azt mondja: ma már – a fejlettebb közlekedési struktúra segítségével – sokkal jobban jár a gyerek, ha utazik egy fél órát, de színvonalas iskolában tanul, ahonnan jó eséllyel mehet még tovább, mint ha csak néhány száz méterre kell elmennie, de nem a számára megfelelő képzést, színvonalat kapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában