Büszkén vállaljuk örökségét

2018.08.21. 08:00

Csitáry G. Emil emléktáblát avattak fel Székesfehérváron

Cser-Palkovics András polgármester és Csitáry Nóra, Csitáry G. Emil unokája leplezte le azt az emléktáblát, amelyet az egykori városvezető lakhelyének falán, a Fő u. 2. szám alatt avattak fel szombaton.

Borsányi Bea

Az egykori városvezető lakhelyének falára civil kezdeményezésre került emléktábla

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A közgyűlés még márciusban döntött arról, hogy civil kezdeményezésre emléktáblát állít a legendás polgármester emlékére.

A domborművet Pintér Balázs szobrászművész készítette. Az épület, amelynek földszintjén akkor is, ma is üzlethelyiségek álltak, nem sokat változott az 1920-as évek óta.

Polgármester elődje kapcsán Cser-Palkovics András így fogalmazott: „Úgy gondolom, Csitáry a legnagyobbat alkotó polgármestere volt ennek a városnak, aki megelőzte a korát gondolkodásban. Egyszerre tisztelte ennek a városnak a hagyományait, értékeit, történelmét, és mindent megtett társaival azért, hogy felébressze a várost álmából, és az új kor szellemiségében letette a szilárd gazdaságunk alapjait, amely közép-európai mérce szerint is megállja a helyét. Ezért pedig, ha kellett, a harcot is vállalta.

Az egykori városvezető lakhelyének falára civil kezdeményezésre került emléktábla
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ám azt is tudta, nem kérhetjük azt másoktól, hogy elevenítsék fel Székesfehérvár történelmi nagyságát, ha a város lakosai maguk nem ismerik és nem büszkék arra. Modern, folyamatosan fejlődő várost épített, amelyben számos olyan közintézményt, utat hozott létre, amelyet még ma is használunk. Az emléktáblával kifejezzük, hogy büszkén vállaljuk Csitáry G. Emil örökségét, és azon elődeink adósságát is pótoljuk, akik a háborút követően sem személyéről, sem pedig munkásságáról nem beszélhettek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában