Anyatejes világnap: a csecsemők egészsége

2018.08.10. 07:30

Baba-mama köszöntő Sárszentmihályon

A csöppségek eleinte óvatosan közelítették meg a tipegő játszósarkot, el nem engedték volna anya kezét. Aztán kézbe került a színes építőkocka, vidáman gurult a labda, kanyarodott a kisautó, szárnyalt a pillangó, de még a kirakó sem pihent.

V. Varga József

Az apróságok a Tipegő Bölcsőde játszósarkában múlatták az időt

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Az anyatej világnapja alkalmából azokat az anyukákat köszöntötték csütörtökön a közösségi házban, akik legalább hat hónapos korukig szoptatták gyermeküket. De amint megtudtuk: rajtuk kívül a körzet valamennyi kisgyermekes családja meghívást kapott a rendezvényre.

Mészáros Szandra védőnő körzetéhez Sárszentmihály (a sárpentelei településrésszel) és Sárkeszi tartozik. A 0–3 éves korosztályba több mint százan, a 0–6 évesbe több mint kétszázan tartoznak. Idén januártól számolva 18 csecsemőjük született, a várandós kismamák száma pedig 14.

Az apróságok a Tipegő Bölcsőde játszósarkában múlatták az időt
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A védőnő kezdeményezésére az idén immár harmadik alkalommal látták vendégül az édesanyákat és kisgyermekeiket. Szép szavakkal köszöntötték őket, és egy szál gerberával. A kislányok és kisfiúk virágos és állatfigurás, színes textilből varrt, összecsatolható, ötletes és praktikus pelenkatartót kaptak, amelybe még a törlőkendő és a popsikrém is belefér. Ha gyerekorvoshoz vagy védőnőhöz kell szaladni, nem kötelező külön bőrönddel közlekedni.

Több mint negyedszázada az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF karöltve szervezi az anyatejes táplálás világnapját. Augusztus első napja hazánkban is az anyatej és a szoptatás jelentőségéről szól. Arról, hogy a csecsemő egészségében, mind fizikai, mind lelki értelemben, mekkora szerepet tölt be az anyatejes táplálás. Augusztus elsejét 1992-ben nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet a szoptatás világnapjává, első hetét pedig a szoptatás hetévé. Magyarország 1993-ban, a Magyar Védőnők Egyesületének jóvoltából csatlakozott a világnaphoz.

 

A sárszentmihályi anyatejes ünnep résztvevőire előadások, foglalkozások, szaktanácsadások és bemutatók vártak tegnap délelőtt. A sajátos randevún hasznos tudnivalókkal szolgált Horváth Enikő sárszentmihályi házi gyermekorvos és Habi Ildikó kistérségi vezető védőnő. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház bababarát újszülött osztályát Kummer Zoltán doktor, neonatológus, Széll Lászlóné főnővér és Bali Marianna kórházi védőnő mutatta be. A finom falatok és frissítők mellé citeraszóval és népdalokkal szolgált Balázs Lilla Enikő népzenész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában