a versenyre nem csak fizikailag készül

2018.08.25. 10:00

A hatvannégy éves eXtreMan

Akik ismerik Virág Jánost, tudják, nagy munkabírású, rendkívül kitartó, precíz ember, aki mindig azt keresi, mit hogyan lehet megcsinálni, nem pedig azt, hogyan nem.

Borsányi Bea

Virág János 15 óra 43 perc alatt teljesítette az extrém kihívást jelentő nagyatádi versenyt

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Minden bizonnyal ez is közrejátszik abban, hogy idén, 64 évesen, negyedszer is nekivágott az eXtreMan versenynek Nagyatádon. Aki végigcsinálja a 3,8 kilométer úszást, a 180 kilométer kerékpározást és végül lefutja még a maratoni távot is, az biztosan vasember és nem piskóta, ahogy szokták mondani. Márpedig János mindannyiszor teljesítette a megadott szintidőt, sőt az idén a négy évvel ezelőttihez képest mintegy fél órát javított az idején.

– A saját példámból kiindulva állítom, az ember még 50-60 évesen is képes fejlődni, növelni az álló- és teljesítőképességét. Nem tartom magam különlegesnek, biztos vagyok benne, hogy az egészségemet, a munkabírásomat, a koncentrációs képességemet – büszkén mondhatom, nem szedek semmilyen gyógyszert – nagy részben a sportnak köszönhetem. Világéletemben sportoltam: fiatalon karatéztam, később túrázni kezdtem, és egyre hosszabb távokat tettem meg, mígnem 100 kilométeres túrákon találtam magam.

A gyaloglás mellé jött az úszás, több mint tizenkétszer vett részt Balaton-átúszáson. Mindeközben rendszeresen kerékpározott, 100-120 kilométereket tekert le egy-egy alkalommal. Aztán jött a maratoni futás, majd ezt követően érett meg Jánosban a gondolat, hogy újabb kihívásként benevez a nagyatádi versenyre. Ebben nemcsak az általa viszketegségnek nevezett állandó késztetés motiválta, hanem az is, hogy olvasta, bizony vannak a mezőnyben 60, sőt 70 év feletti versenyzők is. Úgy döntött, ideje emelni azon a bizonyos lécen.

Virág János 15 óra 43 perc alatt teljesítette az extrém kihívást jelentő nagyatádi versenyt
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– 60 éves voltam, amikor ezt kitaláltam. Egyedül, a magam terve és módszere szerint készültem a versenyre, bár kaptam tanácsokat egy olyan versenyzőtől, aki tizenkétszer teljesítette az eXtreMant. Arra már magam is rájöttem korábban, hogy sok minden fejben dől el. Egy hosszú távú triatlonversenyen a zárószám, a futás utolsó kilométereinél, csakúgy, mint a maratoni második felében, már kevésbé számít, hogy milyen az állóképességed, ha fejben nem tudod befejezni a versenyt. Viszont három eXtreMan után rájöttem, eredményesebb leszek, ha szakember irányítja a felkészülésemet, így az idén beléptem az Alba Triatlon SE-be, ahol Dévai László keze alatt készültem.

A közös munka hozadékaként sokat javult az úszótechnikája, valamit tudatosan étkezik és frissít versenyek alatt. Kerékpározás közben már nem a saját maga készítette szendvicset fogyasztja el a bicikliről leszállva, hanem menet közben iszik energiagéleket, és bekap egy-egy sótablettát. A szakszerűen felépített edzéseknek köszönhetően pedig tovább javult a kondíciója, így a tavasszal elszenvedett, makacs combizomhúzódás sem jelentett gondot a versenyen a futásnál. A fentebb említett távot így végül 15 óra 43 perc 7 másodperc alatt sikerült teljesítenie.

És aki azt hinné, hogy János egész évben csak az eXtreManre készül, az téved! A korábbi teljesítménytúrákat, Balaton-átúszásokat, terepfutásokat, olimpiai távú triatlonversenyeket, maratoni és félmaratoni futásokat továbbra sem hagyja ki. És hogy mi a legfőbb motiváció? Az egészség, a fittség megőrzése. Az már némileg a „játék” része, hogy minden évben van egy kitűzött célja – leginkább a saját idejének javítása –, amit el akar érni. Természetesen megvan már az újabb kihívás is: a sprinttriatlon. Ezt a 750 méter úszást, 20,3 kilométer kerékpározást és 5 kilométer futást jelentő formáját a triatlonnak sosem próbálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában