A vetőmag 2-3 évig csírázóképes

2018.08.07. 17:30

A céklamagok és a fémzárszám – Miért nem kel ki a mag?

Múlt héten kereste meg szerkesztőségünket Kiss Lajos soponyai nyugdíjas azzal, hogy az általa elvetett céklamagok alig egytizede kelt ki.

FMH

Kiss Lajos gondosan eltette a kérdéses vetőmag csomagokat Fotó: A szerző

Első pillanatban csak vakartuk a fejünket, hogyan volna lehetséges itt bármit segíteni? Annyi tényezőtől függhet a dolog, szinte kinyomozhatatlan, mi okból maradt el a remélt céklatermés. A megbeszélt időpontban mégis találkoztunk panaszosunkkal, akinek személyében kedélyes, jó humorú embert ismertünk meg, aki felkészült hobbikertészként nagy tájékozottsággal foglalta össze mondandóját. Ha úgy van, ahogy állította: a céklaveteménye minden törődést megkapott, amit a fajta csak megkívánhat. (Egyedül akkor futotta el Lajos bácsi szemét a könny egy pillanatra, amikor erdélyi származású felesége került szóba, akit immár 10 éve elveszített.)

A vetőmagok világában kicsit tájékozódva tudatosult bennünk: a téma hazai vonatkozásban mindenképpen jelentős, nemcsak a soponyai céklahelyzet miatt, hanem azért, mert Magyarország az OECD országok között a második legnagyobb fémzáras

vetőmag-előállító – megelőzve az Egyesült Államokat is. A fémzárolás a vetőmag minősítésének végső mozzanata, eredményeképpen pedig a boltokban kapható egyedi kis vetőmag csomagok mind pontos azonosítót kapnak, amelyek lekövethetővé teszik a vetőmagok előéletét.

Kiss Lajos gondosan eltette a kérdéses vetőmag csomagokat
Fotó: A szerző

Így, a csomagoláson található gyártói telefonszámot felhívva már nem is kellet volna csodálkoznunk azon, hogy a gyártót képviselő és készséggel rendelkezésünkre álló szakember, Dobai Éva kertészmérnök, az egyedi azonosító alapján – írd és mondd – egy órán belül a következő információval jelentkezett: „A CZ-90113-01 számú, MONIKA fajtanevű cékla 2017. 07. 26-án volt vizsgálva utoljára. Akkor 73% volt a tétel csíraképessége. A vetőmagszabvány minimum 70%-ot ír elő. Idén nem vizsgáltuk, mivel már nincs belőle készlet, elvileg a boltokból is el kellett volna fogyjon 3 év alatt. A laborban lévő letéti mintából azonban kikeressük, és letesszük csírapróbára a tételt.”

Közvetítésünk eredményeképpen a gyártó közvetlenül is megkereste Lajos bácsit, akinek kárpótlásul paprikavetőmagokból összeállított csomagot küldenek. Csak hogy személyesen győződjünk meg a megnyugtató rendezésről, tegnap mi is visszahívtuk Kiss Lajost, aki elújságolta: – „képzeljék, a kertészmérnök, ez az Éva asszony Kolozsváron járt egyetemre, ott, ahol mi a feleségemmel esküdtünk annak idején” – és közben szinte hallani lehetett a könnyeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában