Az édesanyákért

2018.08.28. 07:30

1Úton és közösen: a kulcsi kereszthez zarándokoltak

Az ez évi egynapos zarándoklatot az édesanyáknak szentelték.

Pekarek János

A dunaújvárosiak és rácalmásiak érkezése a kulcsi kereszthez

Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

A nemzetközi Mária zarándok­út az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig, illetve a lengyel Czestochowától a bosznai Medjugorjéig vezet: a kelet–nyugat és észak–dél irányú utak Magyarországon, Budapestnél találkoznak.

A hazai szakaszokon rendszerint augusztusban, egy hétvégén rendezik meg az 1Úton elnevezésű zarándoklatokat, amelyeken szomszédos települések lakói keresik fel egymást. Az idei zarándoklat fővédnöke dr. Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek és Novák Katalin államtitkár volt. A zarándoklatot az édesanyáknak szentelték, tavaly a gyermekekért zarándokoltak. Dunaújvárosból az óvárosi katolikus templomtól, Rácalmáson át indultak a kulcsi szélerőmű alatt felállított zarándokkereszthez, reggel nyolc órakor. Adonyból, a Czigler-tónál lévő kereszttől kerekedtek fel a zarándoklat résztvevői, reggel kilenc órakor.

Igazán nem lehetett panaszuk az időjárásra, ami talán túlságosan is jó volt: nem csupán verőfény, hanem egyenesen rekkenő hőség kísérte a gyaloglókat minden irányban.

Ennek ellenére a tervezett időben és teljes létszámban érkeztek meg céljukhoz, elsőnek az adonyiak, tizenegy óra előtt, majd a rácalmá­siakkal egyesült dunaújvárosiak, pontban fél tizenkettőkor: úgy, ahogyan kell, egyházi zászló alatt, templomi énekeket énekelve. Egyetlen zászlóvivő cserkészfiútól eltekintve mindannyian középkorú hölgyek voltak…

A dunaújvárosiak és rácalmásiak érkezése a kulcsi kereszthez
Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

A kulcsi keresztnél a község vezetőin, Jobb Gyula polgármesteren és Fejes Balázs alpolgármesteren kívül Zsiros Mária, a zarándoklat egyik szervezője fogadta a beérkezőket, akiket szeretetvendégség is várt.

A zarándokok keresztjénél Mitrovics Zsolt adonyi katolikus diakónus mondott rövid fohászt, majd a résztvevők (némi pihenés után) kötetlen beszélgetésbe kezdtek a családról és az édesanyákról.

A zarándoklat végén hirdették ki Az én édesanyám című, korábban meghirdetett rajz- és elbeszélésverseny eredményét, és a díjazott gyerekek itt vehették át értékes nyereményei­ket is. Jövőre természetesen ismét lesz 1Úton zarándoklat a kulcsi kereszthez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában