nem csak tananyag van

2018.07.26. 10:00

Vidám gyermeksereg formálta „csángósan” a szavakat a Bregyóban

Hagyományőrzők csoportja tanította mesére, énekre, táncra a Napraforgó Városi Napközis Tábor érdeklődő általános iskolás gyerekeit.

Palocsai Jenő

Egy szerelmes csángó dal szövegét tanítja a gyerekeknek Mátyás Mónika csoportvezető (középen) Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ezer kilométerről, Pusztináról és Lészpedről érkezett hagyományőrző csoport vezetője, Mátyás Mónika elmondta a gyerekeknek, hogy bár messziről érkeztek, mégis ugyanúgy magyarul beszélnek ők is, mint itt mindenki, csak ahogy ők szokták mondani „csángósan”. A kétezer fős Pusztina Magyar Házában magyarul tanulhatnak azok a gyerekek, akiknek szülei még anyanyelvükön beszélnek egymással, de hozzájuk már románul szólnak. A tanítási rend úgy alakul, hogy a román iskolát követően kezdődik a magyar oktatás, osztályonként két-két óra minden héten. Szívesen járnak a Magyar Házba tanulni, mert nemcsak tananyag van, hanem sok mozgás, tánc, mese és kézműves-foglalkozás. Külön óra keretében hagyományőrzést is tanulhatnak.

A legtisztább kommunikáció az ének, a mese és a tánc

Pusztina híres szülötte, Nyisztor Ilona, Európa Polgári Díjas, Magyar Örökség Díjas népdalénekes is a csoporttal érkezett Velencére, a táborba. Pénteken este öt órakor csángó mise lesz a Barátok templomában, majd hatkor, a Városháza Dísztermében mutatkozik be a gyakran elfeledett magyar terület Nyisztor Ilona énekhangjával, Mátyás Mónika szavaival, Lajos Katalin meséivel, Bálint Róbert furulyajátékával és a többi, messziről jött magyar szívével és táncával.

Egy szerelmes csángó dal szövegét tanítja a gyerekeknek Mátyás
Mónika csoportvezető (középen) Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A péntek esti rendezvény ingyenes, de adományokat elfogadnak, a pusztinai magyar oktatás támogatására, mondta Nagyné Ferenczy Eleonóra, ifjúsági referens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában