A fantasy regénytől a továbbtanulásig

2018.07.08. 07:00

Továbbtanulás: Milyen pályát álmodnak maguknak a fehérvári fiatalok?

Két héten belül kiderül, hogy az egyetemi, főiskolai felvételi reményekből mi is válik valóra. Az érettségizett fiatalok persze nem csak ebben a néhány hétben álmodoznak jövőjükről. Hiszen előttük a világ, az élet nagyszerű színpada.

Sándor Tamara

A bolondballagáson többen is megfogták Kati néni szobrának orrát és valószínűleg olyasmit kívántak, ami a továbbtanulásai álmokkal szorosan összefügg. Már csak két hét, és mindenki számára kiderülnek a felvételi ponthatárok, s kezdődhet az „új élet”, a jövő tervezése!

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Továbbtanulás előtt álló fiatalokat kérdeztünk a helyzet izgalmáról, nehézségeiről. A felvételi üzenet előtt álló diákok izgulnak, bár megkönnyebbültek, hogy túl vannak az érettségin.

Kíváncsiak voltunk, hogy tudják megoldani azt, hogy messze költöznek a családjuktól, albérletet vagy kollégiumot választanak. Emellett az iránt is érdeklődtünk, végeznek-e diákmunkát a nyáron, hiszen a horribilis összegek mellett ez ugyancsak nem árt. Van, aki heti több alkalommal is visszajár Budapestről Székesfehérvárra, de olyan is, akit annyi minden köt jelenlegi városához, hogy ott tanul tovább. A pezsgő diákélet sok mindenkit vonz, de vajon mennyire számítanak a jó bulik a továbbtanulás helyszínének megválasztása szempontjából? Cikkünkből ez is kiderül.

A bolondballagáson többen is megfogták Kati néni szobrának orrát és valószínűleg olyasmit kívántak, ami a továbbtanulásai álmokkal szorosan összefügg. Már csak két hét, és mindenki számára kiderülnek a felvételi ponthatárok, s kezdődhet az „új élet”, a jövő tervezése!
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A fenti képen a bolondballagás egy vidám pillanata látható. Itt még mindenki szórakozik, annak ellenére, hogy pár nap, és érettségi. Természetesen izgulnak is, hiszen ahhoz, hogy felvegyék őket az elsőnek megjelölt helyre, jól kell teljesíteni. Az eredmény sincs olyan messze már, de amikor valakinek a jövőjéről van szó, minden egyes nap örökkévalóságnak tűnik. Az biztos, hogy az egyik legnehezebb döntés a továbbtanulás kérdése. Tizenévesen kell eldönteni, hogy mivel foglalkozna az ember a jövőben. Pár év vagy akár rövidebb idő alatt is változhat az érdeklődési kör vagy nagy fordulatot vehet valakinek az élete. Lehetőség van az egyetemek látogatására a nyílt napokon, hogy betekintést nyerhessenek arra a szakra, amit választanának. Így közelebb kerülnek hozzá, és még nem késő megváltoztatni a döntést.

Felmerül a kérdés, hogy a több száz szak közül hogy lehet a hozzánk legjobban passzolót választani. Mi van, ha elhibázzuk? Természetesen a későbbiekben is van mód a változtatásra. Lapunk egyik interjúalanya például ugyancsak nagy átalakuláson ment keresztül, de nem bánta meg. Személyes tapasztalatait is megosztotta portálunknak az interjú során. Fontos, hogy elsősorban azt vegyük szempontként, mi az, amit szívesen csinálnánk és ne azt, mivel gazdagodhatnánk meg a legjobban.

Kardos Zsófi három helység között ingázik majd

Kardos Zsófi a székesfehérvári Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskolába jár, egészségügy szakra. A Semmelweis egyetem egészség-ügyi szervező szakát jelölte meg elsőként, és tervei között szerepel a mesterképzés elvégzése is. Egyetem után gyógyfürdőben dolgozna, ahol segíteni tud másokon.

- Olyan munkát szeretnék, ahol kapcsolatot tudok létesíteni emberekkel. És ezt olyan helyen, ahova szívesen megy bárki kikapcsolódni, plusz gyógyulnak is mellette – felelte Zsófi.

Kardos Zsófia egyetem után gyógyfürdőben dolgozna
Fotó: Család

Jelenleg anyukájával és testvérével Pákozdon lakik, de Székesfehérvárhoz is sok dolog köti. Versenyszerűen táncol, heti három alkalommal a Free Spirit tánciskolában. Az egyetem mellett továbbra is csinálni fogja, így minden alkalommal visszajár majd. Busszal ingázni fog Budapest, Pákozd és Székesfehérvár között heti több alkalommal.

A jogosítványt már megszerezte, viszont autója még nincs. Diákmunkaként a Fejér Megyei Hírlapnál dolgozik értékesítőként.

Elsősorban az egyetemi éveire gyűjt most, hogy finanszírozni tudja majd a tanulmányait, illetve a kollégiumot.

Gőbölös Kata nem azt folytatja, amit elkezdett tanulni

Gőbölös Kata a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium textilműves szakán végzett. Érettségi után, OKJ képzésen is ottmaradt, így szakképesítése is van. Időközben viszont rájött arra, hogy a jövőben inkább más irányba tanulna tovább.

- Az egyik legnagyobb élmény számomra a március 15-ei Forradalom színei előadás volt, ahol egy rendhagyó divatbemutató keretein belül az általam készített ruhát is bemutatták. Élveztem a ruhatervezést, viszont a jövőmet más irányban képzelem el- felelte lapunknak Kata.

Göbölös Kata több mint fél éve dolgozik fantasy regényén
Fotó: Család

Leginkább az írás az, ami vonzza őt. Terveiben szerepel az újságírás, de szóba jöhetnek nála a gyereknek készülő mesekönyvek, verseskönyvek. Több mint fél éve dolgozik fantasy regényén. A több szálon futó történet kidolgozása sok időt vesz el, viszont nagyon megkedvelte az írást. Ennek ellenére nem érzi úgy, hogy feleslegesen végezte el a textilműves képzést, hiszen írásaiban sok helyen feltűnnek művészettörténelmi elemek és a rajztudása is sokat fejlődött.

- Ha befejezem a könyvemet és sikerül találnom olyat, aki segít a kiadásában, akkor az illusztrációkat is én fogom rajzolni hozzá – válaszolta lelkesen.

Jenő nevű faluban lakik családjával, de Székesfehérváron tanul tovább. Azon is gondolkozott, hogy a tanulmányai miatt a későbbiekben a városba költözik, viszont hozzászokott már ahhoz is, hogy mindennap ingázik.

Kurucz Milán maradni fog Székesfehérváron

Kurucz Milán elsődleges terve az egyetemre való bekerülés és a diploma után egy olyan szakmában való elhelyezkedés, ami érdekli is. Egy másik opció egy szakirányú OKJ elvégzése. Konkrét munkakör, amire nagyon vágyik, még nincsen. A Tóparti gimnázium, ahova járt, oktatási téren kiemelkedő iskola.

- A matematika az, ami érdekel, és ebből olyan szintű oktatásban részesültem, hogy a megtanultakat használhatom az egyetemen is. A többi tantárgyat is jól tanították, csak semmi köze ahhoz a szakhoz, amin tovább szeretnék tanulni – árulta el Milán.

Kurucz Milán elsődleges terve az egyetemre való bekerülés

Mindenképp Székesfehérváron szeretné folytatni a tanulmányait. Szereti a pezsgő diákéletet, viszont sokkal jobbnak tartja a nyugodt környezetben kisebb létszámmal való oktatást.

- A barátaim, a hobbijaim egy része idekötnek. Valamint egy olyan csoportnak vagyok az egyik vezetője, ami minden héten Fehérváron tart találkozókat, így hátrány lenne, ha máshonnan kéne visszajönnöm emiatt. Nem arról van szó, hogy félnék változtatni, csak nem érzem fontosságát annak, hogy elhagyjam a várost, amíg itt a legtöbb lehetőség adott szinte mindenre – felelte Milán.

Mivel az egyetemhez közel lakik, a kollégium gondolata fel se merült. Az albérlet sokszor horribilis összegű, de ha mondjuk valakivel együtt bérli az ember és diákmunkát végez, akkor nem egy lehetetlen vállalkozás.

- Amit a legelőnyösebb opciónak tartok, hogy még egy ideig a szüleimmel lakjak, csak mondjuk annyi változással, hogy beszállok a közös költségekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában