mérnökhallgatókat lát vendégül Székesfehérvár

2018.07.10. 07:15

Nyári egyetem: fontos a speciális tudás átadása

Hétfőn délelőtt a Városháza Dísztermében nyitották meg a XXIX. Kandó Kálmán Nyári Egyetemet, amelyre Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból, Délvidékről, valamint magyarországi egyetemekről érkeztek hallgatók, szám szerint 32 diák.

Borsányi Bea

A tábor vasárnap kezdődött, a résztvevők többsége már megérkezett

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Ahogy azt Tick József, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese a megnyitón elmondta, a nyári egyetemek mindig különleges

lehetőséget adnak arra, hogy a hallgatók speciális tudást szerezzenek, hiszen ilyenkor van idő a szakmai kitekintésre és olyan cégek, üzemek meglátogatására is, amelyekre az év közben nem lehet sort keríteni. Ezek pedig hozzásegíthetik a diákokat az összefüggések jobb megértéséhez, de adott esetben az itt elhangzott előadások gondolatébresztők is lehetnek.

Tick József rektorhelyettes is köszöntötte a hallgatókat
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Nagyné Hajnal Éva egyetemi docens, szakfelelőstől megtudtuk, változatos műszaki területekről válogatják össze évről évre a programot, miközben arra törekednek, hogy a fontosabb, aktuális műszaki problémák mindig szóba kerüljenek. Ebben az évben a robottechnika és a 3D nyomtatás kerül előtérbe, de természetesen ezek mellett számos más téma is megjelenik majd az előadásokon.

A tábor vasárnap kezdődött, a résztvevők többsége már megérkezett
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Ám a nyári egyetemek célja nem csak a tehetséggondozás, a szakmai ismeretek bővítése és a magyar szaknyelv elsajátítása. Tekintettel arra, hogy a hallgatók nagy többsége a határon túlról érkezett, az előadásokat követően, délutánonként alkalmat teremtenek a magyar történelmi, építészeti és kulturális értékek megismerésére is. A nyári egyetem ugyanakkor remek lehetőség barátságok, szakmai kapcsolatok kiépítésére. Az első persze a tudomány, hiszen ahogy Borbély Endre főiskolai docens, a rendezvénysorozat egyik főszervezője Hóséás prófétát idézte: a tudomány nélkül való nép elbukik. Ezért arra kérte a fiatalokat, figyeljék folyamatosan a legújabb tudományos fejleményeket és képezzék magukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában