Együnk egy lángost, FOKHAGYMÁSAT!

2018.07.22. 08:00

Nádasdladány díszpolgára lett gróf Nádasdy Borbála

Őseink hite, a jövő reménye! – Nádasdy Borbála ezt az örök érvényű feliratot helyezte el az időkapszulában a Nádasdy-kastély felújításának idei alapkőletétele alkalmából.

V. Varga József

Nádasdy Borbála Nádasdladány díszpolgára

Fotó: FMH Archív

A jelmondat első apostoli királyunk, Szent István hitvese, Boldog Gizella veszprémi kápolnájának oltárán olvasható, és jól tükrözi Borbála asszony hitvallását. Jog- és birtokfosztás, a társadalmi megbélyegzés, a megaláztatás, az emigráció sújtotta őt, melyek után mégis képes volt újra felépíteni az életét, és jelentős sikereket elérnie nemzettudatának, kitartásának és életszeretetének köszönhetően.

A nádasdladányi önkormányzat képviselő-testülete Nádasdladány Díszpolgára címet adományozott gróf Nádasdy Borbálának. A kitüntetett a napokban vette át díját a községházán, mert a falunapi ünnepség idején éppen Franciaországban tartózkodott.

Nádasdy Borbála a Nádasdy-család leszármazottja, gyermekéveinek meghatározó helyszíne volt Nádasdladány, könyveiben kiemelkedő szerepet szán a faluban eltöltött időnek, a famíliának, a kastélynak és parkjának, az itt élő embereknek – hangsúlyozta méltatásában Varga Tünde polgármester. Rendszeresen visszajár, és részt vesz a kastélyban tartott rendezvényeken, támogatja a Nádasdy Alapítvány munkáját, jó kapcsolatot ápol a településsel és az önkormányzattal. Könyveivel hozzájárul a falu hírnevének öregbítéséhez, a kulturális programokon való részvételével pedig a társadalmi élet színvonalának emeléséhez.

Gróf Nádasdy Pál és felesége, Augner Antónia Lepsényben élt és gazdálkodott a második világháború előtt. A grófkisasszony, Borbála felhőtlen gyermekkora hamar tovatűnt, előbb a háború borzalmai, majd az új hatalom következetes rombolása keserítette a mindennapokat. A család először az alsóperei vadászházban húzódott meg, majd a kitelepítés Balatonalmádiba űzte őket. Egyetlen fegyverük a büszkeségük volt. A 17 éves lányt 1956 tragédiája nagy kalandra vezérelte.

Nádasdy Borbála Nádasdladány díszpolgára
Fotó: FMH Archív

Nádasdy Borbála írónővel (korábban balettmester, színésznő) életéről, könyveiről több alkalommal beszélgettünk már. Párizsban mint pénztárosnő, fogorvosi asszisztens, fotómodell és eladó is dolgozott, még hullákat is mosott – árulta el egyszer nekem. Könyveiben kiírta magából a nehéz éveket, a fájdalmat, talán mások helyett is.

Most, a díszpolgári cím átvételekor három évvel ezelőtti hazaköltözéséről faggattam. Ötvennyolc év emigrációt követőn költözött vissza Magyarországra. Férjével, Jean Poyeton építésszel Veszprémben vásároltak lakást, egy 1900-ban épült szecessziós stílusú házban. Párja két éve költözött el e földi létből, magyar földben lelt örök nyugalomra.

Az írónő annak idején politikai menekültként talált hazára Franciaországban, kíváncsiságomra naprakészen fejtette ki: meggyőződése, hogy a mostani migránsok közül többen nem a közvetlen életveszély, hanem a jobb élet reményében érkeznek Európába. Nem titkolta: beláthatatlan következményei lehetnek az új népvándorlásnak, s már Nyugaton is kezdenek ébredezni az emberek.

– Magyarnak lenni nagy kaland – idézte most is önmagát Borbála asszony. – A hazaszeretet nem frázis. A nyelv megtartó erő, én itt írok Magyarországon. És sehol másutt nem mondhatom el, csak itthon: Együnk egy lángost, fokhagymásat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában