foltok és különc tárgyak

2018.07.13. 15:30

Muscae volitantes – Optikai jelenségek kiállítása nyílt Székesfehérváron

Retinán megjelent alig látható foltok márványból és fából. Velük egy társaságban bolhapiacok különc tárgyai. Még látható Dér Adrienn és férje, Kiss Dániel első közös kiállítása A Szabadművelődés Házában.

Majer Tamás

A családban marad című kiállítás a művelődési ház nyitvatartási idejében bármikor megtekinthető

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Kiss Dániel egy anyagból, egy darabból faragja ki szobrait, melyek zárt, önmagukba visszatérő rendszerek. A tárlaton hársból, cseresznyefából és carrarai márványból készült alkotásai láthatók.

 

– Az anyag végső fizikai határait kutatom. Ezek az alakzatok rajzi alapokon nyugvó formák. Alapelvük egy optikai jelenség, a muscae volitantes, ami üvegtesti homályt jelent – mondta a szobrász. A szemben lévő visszamaradt sejtmaradványok, szemcsék a szem üvegtestének anyagáról vagy a retináról leváló törmelékek összecsomósodásával keletkeznek. Ezek árnyéka látható a retinán, ha valami teljesen tiszta felületet, például a felhőtlen eget nézzük hosszasan. Kiss Dániel szobrai önhordók, el kell, hogy bírják a saját súlyukat. Alkotófolyamatát „statikai dekázgatás” jellemzi.

A családban marad című kiállítás a művelődési ház nyitvatartási idejében bármikor megtekinthető
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Dér Adrienn egészen más típusú műveket hozott el Székesfehérvárra. Kollázsokat és dobozműveket. – Mindig a határterületek érdekeltek – mondta. A kékszakállú herceg című objekt „kerete” egy fekete fadoboz. Felnyitott fölső részén a cukorgyártásról látható retró infografika. Alsó részén egy miniatűr cserjesorból kimunkált kerti labirintus van, közepén kártyavár. Valamikor éveket vár egy-egy tárgy Adrienn fiókjaiban, amíg végre olyan társára bukkan, amellyel érvényes műalkotássá keverheti össze. – Ezek mind talált tárgyak, bolhapiacról, lomtalanításból valók. Maguk között intéznek párbeszédet – mondta az alkotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában