Múltunk alapkövei

2018.07.26. 11:00

Műemlékvédelmi konferenciát rendeznek Fehérváron

Idén nyáron a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum is házigazdája a Porta Speciosa Egyesület műemlékvédelmi továbbképzésének. A hallgatókkal a Lakatos utcai látogatóközpont és kiállítótér terveit is ismertette Smohay András múzeumigazgató. Új híreink vannak a beruházásról.

Majer Tamás

Smohay András az Egyházmegyei Múzeumról beszélt a hallgatóknak, akik a napokban az iszkaszentgyörgyi és a fehérvárcsurgói kastélyba is ellátogatnak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vukov Konstantin, a Porta Speciosa Egyesület elnöke elmondta: hosszú évek óta foglalkoznak a műemlékvédő szakmákat tanuló ifjúság megszólításával. Újra és újra pályázatokat írnak ki egy-egy műemléki részlet felmérésére. Ezeket diákkonferenciákon mutatják be a fiatalok. A régi nyerteseket invitálták meg most Székesfehérvárra.

Jövőre lehet kész a Lakatos utcai látogatóközpont

– Azt reméljük, hogy az itt résztvevő fiatalok az egyesület megfiatalítását is magukkal hozzák, azonkívül olyan szakmai töltetet kapnak, amelyek további pályájuk során, gyümölcsözőek lesznek a műemlékvédelem számára – tette hozzá Vukov Konstantin.

– A Porta Speciosa Egyesület rendezvénye kiemelten foglalkozik a Székesfehérvári Egyházmegye műemléki beruházásaival – nyilatkozta Smohay András. – A Püspöki Palota készülő rekonstrukciója és az Egyházmegyei Múzeum felújítása is témája a konferenciának. A Lakatos utcai egyházmegyei látogatóközpont építése, illetve a telek régészeti kutatása kapcsán felmerült izgalmas régészeti kutatások különösen érdekelték a hallgatókat – folytatta. – Ők lesznek a jövő műemlékvédő generációja, akik majd nap mint nap azon fognak dolgozni, hogy közös értékeink megőrződjenek az utókor számára – mondta ezt már arról, miért is fontos, hogy párbeszédet alakítsanak ki a fiatal szakemberekkel.

Mint ismert, tavaly ősszel 1,5 milliárd forintos támogatást nyert el A Magyar Szent Család nyomában – Tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében című projekt. A felsorolt beruházások mind ennek révén valósulhatnak meg.

Smohay Andrástól megtudtuk, hogy befejeződött a Lakatos utcai munkaterület feltárása. A Szent István Király Múzeum régészei végezték el a munkát.

Smohay András az Egyházmegyei Múzeumról beszélt a hallgatóknak, akik a napokban az iszkaszentgyörgyi és a fehérvárcsurgói kastélyba is ellátogatnak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A régészeti feltárások eredményei miatt jelentősen át kellett tervezni az épületet, ezáltal bővültek a leendő látogatóközpont funkciói is. Az eredeti tervben egyetlen kiállítást terveztünk, a Magyar Szent Család Tematikus Zarándokút bemutatását. A változás, hogy a területen előkerült régészeti leletek bemutatására egy külön kőtárat szeretnénk létrehozni. A kövek jellemzően az egykori préposti palotából, illetve az egykori királyi koronázó bazilikából származnak – mondta. Vagyis még nagyobb szabású lehet a Lakatos utcai látogatóközpont.

– A kövekhez kapcsolóan a prépostság történetéről is összeállítunk egy kiállítást. Az a célunk, hogy az Árpád-ház programban megvalósuló Nemzeti Emlékhely Sétaút egyik állomásává váljon ez az épület. A Köztársaság Moziban épülő kőtár és ez a kiállítás végtére is összekapcsolódik – mutatott előre az igazgató.

A moziban létrejövő tárban a koronázó bazilika jelenleg egy Budai úti raktárban lévő kövei lesznek láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában