millió búzaszemből

2018.07.13. 14:00

Magyarok kenyere program: 152 gazda ajánlott fel búzát a rászorulóknak

Nyolcadik éve töretlen lelkesedéssel zajlik a Magyarok Kenyere Program, amelynek támogatottsága évről évre nő.

Borsányi Bea

A program megyei búzagyűjtő napján képletesen összeöntötték a történelmi egyházak által megáldott, megyében gyűjtött adományokat. Idén nyolcadik évébe lépett a Magyarok Kenyere program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében és a MAGOSZ együttműködésével megvalósuló jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek. A program támogatottsága évről évre növekszik, 2017-ben minden eddigi rekordot megdöntött a 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból származó mennyiség: a 2011-es 10 tonna után 2016-ban 515, 2017-ben pedig már 628 tonna adománybúza gyűlt össze.

A megyében idén nagyjából 59 ezer hektárról került magtárakba a gabona, összesen mintegy 324 ezer tonna. 152 gazda a Magyarok Kenyere Programba is felajánlott belőle
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Tavaly 2392 magyarországi, illetve 1577 határon túli magyar gazda ajánlott fel búzát. Az idei számok természetesen még nem ismertek, hiszen az országos ünnepségre, ahol jelképesen összeöntik az itthonról és határon túlról érkezett adomány egy részét, csak augusztus 4-én kerül sor. 2017-ben egyébként a mintegy 380 tonna lisztet, a közel 80 ezer rászoruló gyermeket ápoló és gondozó szervezetek kapták meg: nagy részét a program kiemelt kedvezményezettjei, de részesültek az adományból minden magyarországi megye karitatív szervezetei is.

Simon László kormánymegbízott, Molnár Tamás, az etyeki Liponya-dűlő Gazdakör elnöke, Tessely Zoltán miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő, Varga Imre István, a NAK Fejér megyei szervezetének elnöke.
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepségen Simon László kormánymegbízott rámutatott, a kenyér nem csak az emberiség nagy részének legfontosabb élelmiszere, de szakrális jelkép is, az élet szimbóluma. A Magyarok Kenyere Programmal kapcsolatban kiemelte, nem egy egyszeri esemény, nem egy akció, hiszen minden évben három hónapon keresztül összefogásra sarkallja a segítőkész gazdákat és egyben felhívja a rászoruló gyermekekre és az őket patronáló szervezetekre a figyelmet. A csütörtöki megyei búzagyűjtő napra Fejér megyében 152 gazda felajánlása érkezett be a három kijelölt gyűjtőpontról.

 

Az összegyűjtött gabonát, amelyből néhány zsáknyit a bicskei járási hivatalban tartott ünnepségre is elhoztak, Varga Imre katolikus plébános, Máté János református tiszteletes, valamint Szebik Károly evangélikus lelkész áldotta meg. A megáldott búzából őrölt lisztet Erdélyben Böjte Csaba ferences rendi szerzetes 2300 „gyermeke”, a budapesti Oltalom Karitatív Egyesület, Fejér megye szociális ellátottjai, a Máltai Szeretetszolgálat és a Vörös Kereszt megyei szervezetei kapják.

Ezek is érdekelhetik