Hagymás bab, tüzes pálinka

2018.07.29. 13:49

Kőszárhegyi falunap, vándordíj merőkanállal

Terülj, terülj bográcskám! A falunapot a Merőkanál-fesztivállal nyitották szombaton, az össznépi főzőcske házigazdája az Alvégi Baráti Kör gárdája volt. Takács István klubelnök elégedetten csettintett: a 16 csapat legalább 16-féle étekkel rukkolt elő.

V. Varga József

A Vörös fivérek feltételen Bud Spencer rajongók. A hagymás bab nem hazudik – állítják

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A reggeli zuhét napközben fülledt hőség váltotta, B-tervvel nem készültek, itt márpediglen falunap lesz, akárki meglátja – szögezte le Borján Péter polgármester. Magyaros lecsó és marhalábszárpörkölt illatát hozta a monszun a sátrak felől. A Vörös fivérek hagymás babot kínáltak Bud Spencer módra (a klasszikusokhoz bátran lehet nyúlni); jól fogyott Palkovics Laci szabolcsi töltött káposztája (száguldó riporterként most is lemaradtam róla); az úrhidai Szőke Gabi nyúlpaprikást rittyentett (letette a nagyesküt, nem Alice fehér nyulát főzőcskézte).

Füle és Úrhida találkozása a tarjás-szalonnás tárcsánál
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A nemes versengésben a zsűri – Szentes János, Kocsis Ilona és Hujberné Éva – tizenegy 4. helyet ítélt oda, közülük a Laci-Konyha, az Úrhidai Legény Egylet és a Vörös-Fivérek a különdíjat is bezsebelték. Holtversenyben 3. lett a Szépkorúak különítménye és Alvégi Edit, 2. a Tök Mindegy és a Barát-Füle. A pálmát a Simon Alakulat vitte el birkagulyásával, őket illette az új vándordíj, a lovasberényi keramikus, Győri Ilona míves merőkanálja és tálja.

A Vörös fivérek feltételen Bud Spencer rajongók. A hagymás bab nem hazudik – állítják
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A príma ebédre jól csúsztak a Seuso Hegykör Egyesület borai és a serfőző cégek folyékony kenyerei, a merészebbek a tüzes táci pálinkával is mélyebb barátságba bonyolódtak. A játszósarok akkorára sikeredett, hogy elfért benne az ugrálóvár, a lánchinta és a mozgó játszótér. Az aprónép mindent kipróbált: nem egyszer, nem kétszer.

Príma lett a szabolcsi káposzta – Palkovics Laci kézmozdulata elárulja
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A színpad is megélénkült: Horváth Csaba mulattatott, a Tavaszi Hérics nyugdíjas kórus új utakra lépett (Mi egy vérből valók vagyunk – énekelték az Ismerős Arcok dalát). Magyar Rózsát a Harmonika Duó, majd az Operett Voices Társulat követte.

Kínai kopasz kézben. Simogatni is engedd!
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Kikapcsolódásként a Kutyaszerviz Sportegyesület válogatott kunsztokkal operált, de a pódiumon sem volt megállás. Fellépett a fehérvári Zorba görög néptáncegyüttes, a köfémes néptáncos formáció, a Senior Örömtánc és Richie, a bűvész. A tombolasorsolás után Gyurcsík Tibor koncertezett, majd tűzijáték szikrázott a falu egén. A hörpölő versenyen nem sietett mindenki, néhány atyafi csupán sörözni akart nagy nyilvánosság előtt. Az utcabál hajnali háromig is betartott…

Anyaaa, még egy kicsit! Ugrálóvár – újra és újra
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában