ki a megnevezés jogosultja?

2018.07.12. 20:00

Mi a közös a Hegylakóban és az Ikarusban? Csak egy maradhat!

Két napja írtunk róla, hogy a budapesti székhelyű Ikarus Egyedi Kft. csődeljárást kért maga ellen, egyúttal utaltunk arra is: az az Ikarus nem (az) Ikarus. A névhasználat körül kialakult helyzet azonban mindenképpen több figyelmet érdemel.

Sági Zoltán

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Azért is, mert szerdán például a Magyar Távirati Iroda az alábbi címmel közölt tudósítást: „Eláll az Ikarusszal kötött megrendelési szerződéstől a BKV”. Ám a szöveget átolvasva világossá válik, hogy a hírhez az Ikarus néven közismert vállalatnak semmi köze. A BKV a hétfőn csődvédelmet kérő Ikarus Egyedi Kft.-vel kötött szerződéstől áll el, azzal az indoklással, hogy a cég nem szállított.

Ha vetünk egy pillantást a pesti cég által le nem szállított buszokra, azt találjuk: a Modulo M168d elölről bizony a megtévesztésig úgy néz ki, mint az Ikarus által gyártott IK 127V típusú csuklós autó­busz. A két járművet összehasonlítva az egykori közös gyökereket nehéz is volna tagadni, de azért az sem tűnik tarthatónak, hogy mindkét cég jogosan használhassa az Ikarus nevet.

Már keddi írásunk készültekor megkíséreltük felvenni a kapcsolatot a budapesti Újszász utcába bejegyzett Ikarus Egyedi Kft.-vel, írásbeli megkeresésünkre azonban ez ideig nem válaszoltak, a cég honlapján szereplő központi (egyetlen) számot pedig sokadszor tárcsázva is a „hívott szám jelenleg nem elérhető” automata választ kaptuk. Különös ez egy olyan vállalattól, amely a legutóbbi, üzleti beszámolóval lezárt időszakában még 200 főt foglalkoztatott. Egy ekkora cég nem tehet úgy hirtelen, mintha nem is létezne. Az Ikarus Egyedi Kft. cégkivonatát lekérve azt találtuk, hogy a társaság a jelenlegi nevét 2016. június 30-a óta viseli, a létesítő okirat kelte azonban 2006. Emlékeztetőül: ez az az év, amikor a francia Irisbus csoporttól ismét magyar tulajdonba került vissza a tényleges Ikarus vállalatcsoport is. Lehet, hogy egy falatka az újraosztásnál véletlenül kihullott a kosárból, és idegen tányérra került? Nem tudjuk, mindenesetre azt, hogy az Ikarus Egyedi Kft. az Ikarus márkanév használatától a jövőben sem kíván elállni, valószínűsíti, hogy a cég tulajdonosi körében éppen két olyan új társaság áll bejegyzés alatt, amelyek neve tartalmazza az Ikarus márkanevet. Az egyik a csehországi Ikarus Asset Management a.s., a másik pedig a Budapesten bejegyzett Ikarus Engineering Kft.

Nemcsak úgy néz ki, de a neve is az: Ikarus
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Eközben az Ikarus márkanév használatára vonatkozóan, a székesfehérvári Ikarus képviseletében eljáró ügyvéd, Balsai Szabolcs a következő tájékoztatást adta lapunknak: „Megbízóm, az IKARUS Járműtechnika Kft., illetve a Széles Gábor tulajdonában álló IKARUS cégcsoport egyéb vállalatai (IKARUS GLOBÁL Zrt., IKARUS ELECTRIC MOTORCARS Zrt.) semmilyen közvetlen, illetve közvetett tulajdonosi kapcsolatban nem állnak a sajtóhírek szerint saját maga ellen csődvédelmet kérő IKARUS Egyedi Kft.-vel. Álláspontunk szerint az IKARUS EGYEDI Kft. cégnevében az IKARUS megnevezést jogellenesen használja, hiszen a védjegy bejegyzett jogosultja a szintén Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Műszertechnika-Holding Zrt., amely cégtől az IKARUS Egyedi Kft. nem rendelkezik névhasználati felhatalmazással, ellentétben a nevet jogszerűen használó, Széles Gábor érdekeltségébe tartozó fent nevezett cégekkel, amely cégek a szükséges hozzájárulással természetesen rendelkeznek. Fentiek kapcsán a szükséges jogi lépéseket (védjegybitorlás megállapítása és jogkövetkezményei iránti peres eljárás) a védjegyjogosult Műszertechnika-Holding Zrt. megtette és a per jelenleg is folyamatban van. A jogszerűtlen névhasználatból fakadó azon probléma, hogy a sajtó összekeveri az IKARUS Egyedi Kft.-t a nevet jogszerűen használó, Széles Gábor érdekeltségébe tartozó cégekkel, sajnálatosan nem újkeletű, így az IKARUS Egyedi Kft.-vel kapcsolatban korábban megjelent cikkek vonatkozásában a közelmúltban több helyreigazítási kérelmet kellett a védjegyjogosult Műszertechnika-Holding Zrt.-nek előterjesztenie.”

Az ügyvédi állásfoglalást olvasva nyilvánvaló: a cikk elején idézett MTI-írás lehet akár a következő, amely helyreigazításra szorul majd. Miközben a névhasonlóság szinte csábít az efféle egybemosásra, látni kell: az Ikarus Egyedi Kft. üzleti balsorsa az Ikarus név minden ezzel kapcsolatos megemlítésekor súlyos, pénzben is kifejezhető kárt okoz a brandnek. Azt már nem is mondom, hogy mindannyiunknak is – hiszen nem túl sok eljátszható (nemzetgazdasági) büszkeségünk maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában