Váratlan, de jóleső meglepetés

2018.07.03. 11:30

Gyalu díszpolgára lett a marosvásárhelyi származású polgármester

Nagy megtiszteltetés érte legutóbbi gyalui látogatása során Gáll Attilát, Iszkaszentgyörgy polgármesterét. Váratlanul felhívták a színpadra a néptáncműsor kezdete előtt, és közölték vele: Gyalu díszpolgárává avatják.

Borsányi Bea

Gáll Attila csak a színpadon tudta meg –miután beszél románul –, hogy Gyalu díszpolgárává avatják

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A címet azért a munkáért kapta elismerésül, amelyet a testvértelepülések közötti kapcsolatért tett az elmúlt évek során. De hogy kezdődött az egész?

– A kapcsolat létrejöttében és annak ápolásában elődömnek, Benedek Imrének el­évül­hetetlen érdemei vannak. A 2000-es évek elején a Fejér megyei közgyűlés szervezett látogatást Kolozs megyébe a megyei polgármesterek számára a két megye közötti testvéri kapcsolatok jegyében, hogy ne csak a megyék, de a benne lévő települések között is jöjjenek létre kulturális, baráti kapcsolatok. Ha jól tudom, az akkor létrejöttek közül ma már csak Iszkaszentgyörgy és Gyalu kapcsolata él – mondta el a polgármester.

A két település között közös vonás, hogy mind a kettő egy nagyváros vonzáskörzetében éli mindennapjait, így hasonló kihívásokkal kell megküzdeniük. Ugyan Gyalu nem tartozik azon erdélyi települések közé, amelyek többsége magyar – a lakosság mintegy 10 százalékát teszik csak ki –, ám a közgyűlésben van két tevékeny magyar képviselő. A kapcsolat jellege főleg kulturális, a gyalui magyar néptánccsoport is ennek hatására alakult meg. Mára persze számos család – köztük románok is – baráti viszonyt alakított ki az Iszkaszentgyörgyön élőkkel. De nem volt ez a testvértelepülési viszony mindig ennyire egyértelmű.

Gáll Attila csak a színpadon tudta meg –miután beszél románul –, hogy Gyalu díszpolgárává avatják
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Marosvásárhelyi születésűként számomra nem volt egyszerű elfogadni ezt a polgármesteri örökséget, kézenfekvőbb lett volna egy székely magyar faluval testvértelepülési kapcsolatot fenntartani. De aztán rájöttem, van ebben szép kihívás is: egy nagyon román érzelmű településen jó viszonyt kialakítani, barátokat szerezni a románok között – nekik is megvannak a maguk előítéletei a magyarokkal szemben –, és ezáltal erősíteni a gyalui magyarság helyzetét. Ettől is értékes ez a kapcsolat – tette hozzá Gáll Attila, aki biztos benne, a gyaluiaknak sem volt egyszerű meghozni azt a döntést, hogy őt díszpolgárrá fogadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában