Marok, kéve, kereszt és képe

2018.07.02. 15:00

Eleik munkája előtt tisztelegtek a sárszentágotai aratónapon

A hagyományőrző aratóbemutatón a 82 esztendős Márta Ferencet illette az első kaszás vagy részes tiszte, s vele együtt az első kaszavágás suhintása.

V. Varga József

Az első kaszavágást a 82 esztendős Márta Ferenc suhintotta

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A Csillagfürt Nyugdíjasklub és Sárszentágota Önkormányzata első alkalommal rendezte meg az ágotai hagyományőrző aratóbemutatót szombaton az Új utcai búzatáblánál. Az aratógazda kilétét kezdéskor némi homály fedte, hiszen asszonyszemély – Sashalminé Gyöngyi, a nyugdíjasklub elnöke – már mégsem viselheti e tisztséget, de aztán hamar megoldódott a probléma. A népek közfelkiáltással Sebestyén Zoltán polgármestert nevezték meg aratógazdának.

Hogy így mindent elrendeztek, semmi akadálya nem mutatkozott, hogy a húzós aratópálinkából kortyintsanak egy-egy slukkot.

Az első kaszavágást a 82 esztendős Márta Ferenc suhintotta
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az aratók doyenje, a 82 éves Márta Ferenc hozzáértő vezérletével vagy négyen-öten is vágták a rendet, szépen dőlt a gabona. A marokszedő asszonyok ügyesen, iparkodva tették a dolgukat, sorban készültek a szalmából sodort kötelek, egyre szaporodtak a kévék.

Az ágotai szépkorúak társklubjaikat is meghívták a jeles napra: abai, kálozi, körtvélyesi, soponyai és nagylóki barátaikkal közösen teltek a kedves órák. A múltidézéssel eleink munkája előtt tisztelgünk! – foglalta össze az aratónap üzenetét Sebestyén Zoltán és Sashalminé Gyöngyi.

Kaszát ragadott a többiek között Takács Béla, a katolikus egyházközség világi elnöke, de még egy abai hölgy is, nevezetesen Aranyné Katalin. Vass István a földbeszúrt kis üllőn mutatta meg, hogyan kell szakszerűen kikalapálni a kaszapengét. Az aratók a pléh kannából kiporciózott hűvös vízzel oltották a szomjukat.

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

„… ha a’ markába szorított búza-szárakat kétszer ’s háromszor egy rakásra a’ földre fekteti, ebből lesz a’ marok; a’ kötélbe szedett és béköttetett markokból a’ kéve; az öszve hordott és rakásba rakott kévékből a’ kereszt… Ha négy, hat ’s több kereszt áll egy fojtában, ez a’ képe” – áll az 1827-ben kiadott Tudományos gyűjtemény IX. kötetében („A Cs. Kir. Felség’ kegyes Engedelmével. Pesten, Petrozai Trattner Mátyás betűjivel és költségével.”).

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Ágotán is pontosan így történt. A fotográfusok aztán lefényképezték külön az aratásban résztvevőket, majd az egész derék kompániát, és a menet visszaindult a vendéglátás helyszínére. Az aratóebéd, a csülkös babgulyás Fövenyi József szakács uram munkáját dicsérte; az aratók zenészt is fogadtak: Sashalmi György szintetizátoron húzta egyre a nótákat…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában