Valaki fagyoskodik, másoknál télen is tárva az ablak

2018.07.11. 20:00

A rissz-rossz egyedi radiátorcserék miatt más a fűtés a lakásokban?

Máris a fűtési szezonra készülődnek a közös képviselők. Schmöltz Miklós, Egyed Attila és Kész Ottó egyeztetést kért a Széphőtől a távhőszolgáltatás ügyében. Mi a baj?

Majer Tamás

Minden átalakítás hatással van a többi lakásra

Forrás: Pixabay

A távhővel fűtött lakásokban lévő radiátorokat egyes lakók saját szakállukra toldozzák-foldozzák. Mondhatnánk, hogy tehetik, hiszen az övék. Szemben a csövekkel, amelyek a társasházak közös tulajdonában vannak. Fontos: a házak belső fűtési rendszere egy egészet alkot, minden átalakítás hatással van az összes lakásra.

A közös képviselők voltaképpen munkaértekezletet tartottak tegnap a Széphő szakembereivel. Szakmai támogatást kértek tőlük. Szauter Ákos vezérigazgató és csapata egyetért szándékaikkal. Céljuk ugyanis közös: az energiahatékonyság.

Schmöltz Miklós szerint körülbelül az elmúlt évtizedben történt radiátor félreszerelések a ludasak abban, hogy túl kell fűteni a távhős épületeket. Az a tapasztalat, hogy egyazon társasházban vannak, akik a nagy melegre panaszkodnak, mások pedig fáznak. Sok helyütt csak nyitott ablakok mellett elviselhető a távhő melege. Ott az energia kárba vész. Így a lakóközösségek egész egyszerűen többet fizetnek, mint kellene. A fűtési rendszer helyrehozása sürgető.

Minden átalakítás hatással van a többi lakásra
Fotó: Pixabay

A megoldást kereső közös képviselők úgy látják, a fent említett szakszerűtlen radiátorcserék sorozata okozza azt, hogy az egy strangon (fővezetéken), egymás alatt-fölött lévő lakásokba nem egyenlő fűtési energia árad.

– Az emberek családi ház szinten szerelnek társasházi radiátorokat. Előbbiekben van 8-10 radiátor, utóbbiakban akár 1000 is! Nem ugyanúgy működinek. A hiányzó kontroll okozza azt, hogy akár kicsi félreszerelések összessége végül a rendszer elromlását eredményezheti – mondta Schmöltz.

Schmöltz Miklós
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A szakik locsolócsős példával magyarázták a távhő csöveinek működését. Ha a kerti locsolót egy helyen becsípjük kicsit, jön még a víz, ha két helyen, már csak csordogál, ha három-négy-öt helyen, akkor bizony nem csurran elő semmi víz.

Hasonló hibaláncot, beszűkítést alkotnak azok a rosszul szerelt, vagy csere után beépített radiátorok is, amelyeket helytelen átkötéssel szorítottak be a rendszerbe, s amelyek így szűkítik a közös cső átmérőjét.

Szauter Ákos
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A rosszul szerelt radiátorok értő javítására, cseréjére van tehát szükség. Ennek egyszeri költsége alighanem eltörpül amellett, amennyit telente spórolhatnának az egyes lakások azzal, ha mind saját maguknál, mind valamennyi alsó és felső szomszédjuknál is jól működne a rendszer.

A felek arra biztatnak mindenkit, hogy a radiátor-átalakítások előtt keressék fel a közös képviselőket, és távhőszolgáltatót, hogy ne történjenek újabb és újabb félreszerelések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában