két-három hét múlva érkezik a kései változat

2018.07.08. 20:00

Eljött a magyar dinnye ideje! Megyeszerte keresett a cecei dinnye

Az élet íze – hirdette egy tábla Cece környékén, reklámozva ezzel a kínált portékát, amely mi más lehetett volna, mint a híres cecei dinnye.

Szanyi-Nagy Judit

A szakértő (ez esetben Pordán János) segít kiválasztani a jó dinnyét

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Mezőszilas felől megközelítve Cecét egymást érik az utcai árusok. A bódéknál a zöldségek, gyümölcsök között hatalmas kuglik is sorakoznak, cecei dinnye névvel ellátva. A névadó településre érve azonban még több árussal s még több dinnyével találkozik az ember fia, lánya. Első utunk egy, a sportpályával szemközt letelepedett árushoz vezet.

‒ Immár negyven éve foglalkozunk dinnyetermesztéssel ‒ mondja Pordán János, majd rámutat a kínálatra: a tömött sorokba rendezett zöldségek között van hagyományos görög, sárga belű, piros- és cukordinnye is.

‒ A legkedveltebb a görög, azért, mert az nagyra nő ‒ osztja meg velünk tapasztalatait az árus ‒, bár változóak az igények a méretet tekintve. Van, aki a kicsit, míg más a nagyot keresi, de jellemzően a tíz kilogramm fölötti példányokat választják a vásárlóink. A rekord egy 21 kilogrammos görögdinnye volt ‒ teszi hozzá. Közben pedig egy vevő is érkezik, ő kifejezetten olyan darabot keres, amely három személynek elegendő. Természetesen találnak is ilyet.

A szakértő (ez esetben Pordán János) segít kiválasztani a jó dinnyét
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

János egy hete árulja a zöldségeket, a szezon a tavalyihoz képest egy héttel korábban kezdődött. Mint mondja, ő már ránézésre látja, melyik érett, hiszen a dinnye megváltoztatja a színét. Hozzáteszi, a zöld dinnyék esetén előfordulhat, hogy azoknak nemcsak az alja, de a teteje is sárgás lesz ‒ ettől nem kell megijedni, csak jobban megsütötte azt a nap. Ízben, állagban nem érződik a különbség. Lékelni pedig az uniós szabályozás miatt nem lehet.

‒ Már így is sokan jönnek hozzánk, de a következő hetekben, amikor lejjebb megy a dinnye ára, még több vásárlót várunk ‒ hangsúlyozza. Cecén ugyanis a görögdinnye jelenleg 180 és 220 forint közötti áron található meg.

‒ Én nyugdíj mellett, a házamhoz tartozó kis földön termelem meg az eladásra szánt dinnyéket ‒ mondja a település Vajta felőli végén árusító Kacz Mária, aki ‒ mint fogalmaz ‒ „csekély” 20-25 éve foglalkozik a növényekkel, a dinnye mellett paprikával, uborkával és babbal is.

Kacz Mária is egy hete kezdte a dinnyék árusítását
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

‒ Most a korai dinnye kapható, ezt még jövő héten is árulni fogjuk. Aztán nagyjából két-három hét múlva érkezik a kései változat. A sötét héjú hosszúkás, fekete lesz, a csíkosak közül pedig hosszúkás és gömbölyű nő nálam ‒ mondja az őstermelő, majd hozzáteszi: az idei időjárás nem volt túl szerencsés, mivel bár a meleg adott volt, az eső későn és hirtelen, nagy mennyiségben jött.

‒ Ennek köszönhetően egy tőn leginkább egy dinnye kelt ki, ritkán kettő. Az átlagos három-négy darab szokott lenni ‒ magyarázza.

Tapasztalatai szerint a vásárlók mindkét változatot szeretik, a sárga és a piros belű dinnye egyaránt keresett termék. Mária a zöld belsejű cukordinnyét is árusítja, bár azt ára miatt valamelyest ritkábban keresik a vevők: Cece-szerte darabja nagyjából 350 forintba kerül. Mint megfogalmazza, Cece húzónév, így nemcsak a közvetlen környéken, de még Székesfehérváron, sőt, Móron is árulnak ebből a „fajtából”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában