Érik a munka gyümölcse

2018.07.18. 07:00

Bodmér: Záportározó épül, új utcát is nyitnak, turisztikai tervek is vannak

Katona László 2017 májusában, időközi választáson vette át a település irányítását. Akkor A Fejér Megyei Hírlapnak úgy nyilatkozott, szeretné a településen folytatni az elődje által megkezdett munkát, hogy a kicsi, de aktív Bodmér fejlődhessen. Hol tartanak jelenleg a tervek, pályázatok?

Borsányi Bea

A hirtelen lezúduló esővíz anynyira megduzzasztja a település kis patakját, hogy az elönti a falut. Erre lesz megoldás a záportározó

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Mivel 2002 óta vagyok a bodméri képviselő-testület tagja, így korábban is részese voltam azoknak a pályázatoknak, amelyek most a gyakorlatban is megvalósulnak. Kezd beérni a munkánk gyümölcse.

Bodmér szeretne felkapaszkodni

Az egyik legfontosabb a záportározó megépülése, amely évtizedek óta hiányzik a faluból. A Vértesből hirtelen lezúduló esővíz annyira megduzzasztja a település patakját, hogy az ilyenkor rendszeresen megárad, és szó szerint elönti a falut. A Faluház lépcsőjén is áll a víz, és az egész utcában mindent eláztat. 28 év után végre eljutottunk odáig, hogy megvan a pénzünk – 63 millió forintot nyertünk pályázaton – a záportározó kialakítására és miután éppen a napokban emelkedett jogerőre a vízügyi engedélyünk, indulhat a közbeszerzés. A kiviteli terv készítése folyamatban van, és ha minden jól megy, szeptemberben elkezdődhetnek a munkálatok, amelyeket legkésőbb jövő tavasszal szeretnénk befejezni – mondta el Katona László.

A beruházásra 2,5 hektáros terület áll rendelkezésre, amely részben az önkormányzaté, részben önkormányzati cserével került a tulajdonába. A záportározót 1,8 hektáron építik majd ki, a maradék területen szeretnének szabadidőparkot létrehozni, ezzel is növelve a településen a zöldterületet. Ez már azoknak a turisztikai fejlesztési elképzeléseknek a részeként valósul meg, amelyek között szerepel kerékpárút és turistaútvonal kialakítása is. Bodmér, a polgármester sajnálatára – a tervezett keleti veteránautó kiállítást leszámítva – kimaradt a Pannon Szíve programból, de ahogy elmondta, nagyon szeretnének „felkapaszkodni”, mert megvannak a falunak azok a tulajdonságai, amelyek turisztikai szempontból előnyösek.

A hirtelen lezúduló esővíz anynyira megduzzasztja a település kis patakját, hogy az elönti a falut. Erre lesz megoldás a záportározó
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Fiatalok Bodméron tartása

– A másik fontos célunk a fiatalok helyben maradásának elősegítése. Tervezzük egy új utca megnyitását, amelyben 10 telket lehet kialakítani. Engedélyes tervvel rendelkezünk már az útra és a közműre, ám az idén, egy szintén korábbi pályázatnak köszönhetően elnyert 30 millió forintból, a vállalásunknak megfelelően csak két építési telek kerül kialakításra. Szerencsére érdeklődés van, már most tudunk 10-12 olyan fiatalról, akik Bodméron szeretnének letelepedni. Az utcanyitással párhuzamosan felújítjuk a Béke utcát, az Ady Endre utcát és a Vasvári közt is, második ütemben pedig tervben van a Vasvári utca felújítása.

Katona László, polgármester

Jól haladnak a faluban a rendezési terv készítésével is, amellyel 2019-re minden településnek rendelkeznie kell. Ebben a rendezési tervben a fent említett egy utcán felül további lakóövezeteket is kijelöltek, mert az elképzelések szerint 10 évben belül szeretnék, ha 20-30 család telepedne le a faluban. Ami a közösségi életet illeti, Katona László szerint az elmúlt pár évben hatalmas előrelépés történt ezen a téren. Ennek egyik jó példája a Bodméri Zenés Nyáresték és Családi nap. Éppen ezen a rendezvényen jelentették be az idén, hogy Bodmér a Református Missziói Egyházközség Szórványközpontja lett. A büszkeség már csak azért is nagy emiatt a településen, mert ilyenből – egyelőre csak kísérleti jelleggel – összesen kettő jött létre az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában