újabban hallgatnak róla

2018.06.08. 14:00

Új pláza nincs! Kötbér lesz-e?

Lapunk hasábjain január végén foglalkoztunk legutóbb behatóbban a Palotai úti murvás parkoló, illetőleg az oda tervezett pláza 2-vel. A komplexum ugyebár nem áll. Tudomásunk szerint ez év március 31-én lejárt az építkezés befejezésének határideje, ezért Székesfehérvár önkormányzata részére kötbért kell fizetnie a beruházónak, a területet birtokló Új Alba 2002 Ingatlanhasznosító és Vagyonkezelő Kft-nek.

Majer Tamás, Sági Zoltán

Ingyenes, így igencsak népszerű a murvás parkoló. Ám nem szépíti a várost

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az új Alba 2002 jelenlegi tulajdonosa egy bizonyos Capucine B.V. a hollandiai Amszterdamból. Éves beszámolóikat ugyanakkor a Klépierre Management Magyarország Kft. nyújtotta be, ami rendjén is való, hiszen ők a magyarországi kézbesítési megbízottak. Övék az Alba Plaza is.

Nos, januárban Kálmán Katalin, a Klépierre operatív igazgatója több kérdésünkre is válaszolt. Emlékeztetőül: akkor azt kommunikálta a cég, hogy továbbra is meg szeretnék építeni a „murvás parkolón” az új bevásárlóközpontot. S a kötbér? Ahogy azt kell, szerződés szerint megfizetik, ígérték. Amúgy szép summáról van szó, a most már esedékessé vált ún. meghiúsulási kötbér 1,2 milliárd forint.

Kérdések a kötbérről

2018. március 31. már a múlt. Fölkerestük hát újra a tulajdonos céget. Ezeket kérdeztük. 1. Helytálló-e azon információ, miszerint 2018. március 31-ig kellett volna felépülnie a komplexumnak? 2. Mi a kötbér kifizetési határideje? 3. Ha már túl vagyunk e határidőn, úgy a Klépierre kifizette-e már Székesfehérvár városának a 4 millió eurós kötbért? 4. A továbbiakban, vagyis a kötbér megfizetése után is használhatják-e a városban közlekedők parkolóként a területet? 5. Mikor várható az építkezés kezdete. Hol tart jelenleg a beruházás?

Eladó a murvás?

Azért másoltuk be olvasóinknak számára is a kérdéseket, hogy jól lássák, alig valamire válaszolt a cég. Kérésüknek megfelelően szó szerint idézzük lapunknak – május 25-én – megküldött közleményüket.

– Az első székesfehérvári pláza megnyitása után a Klépierre az Alba Pláza 2 felépítését tűzte ki célul, azonban a Dexium Kft. és Székesfehérvár városa között fennálló jogi vita miatt az építkezést nem tudtuk elkezdeni. Bár a Klépierre maximálisan elkötelezett volt az Alba Plaza 2 projekt mellett, a gazdasági válság és a jelentős késedelem miatt kénytelenek voltunk átütemezni az üzleti terveket. A Klépierre számára kiemelten fontos magyarországi jelenléte és a fennálló helyzet rendezése, ezért jelenleg is egy együttműködéses megoldásról folytatunk tárgyalásokat egy érdeklődő üzleti partnerrel. Rendkívül hálásak vagyunk az önkormányzat részéről tanúsított rugalmasságért és együttműködésért és közösen dolgozunk egy olyan megoldáson, amely lehetővé teszi, hogy minél hamarabb felépüljön a pláza. A jövőben is a város rendelkezésére állunk és felajánljuk szaktudásunkat és tapasztalatunkat, melyet Európa vezető bevásárlóközpont-szakértőjeként szereztünk – eddig a közlemény.

Ingyenes, így igencsak népszerű a murvás parkoló. Ám nem szépíti a várost
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Mit jelent mindez?

A közleményben megbúvik egy odavetett mondatrész, amely fölött könnyen átsiklik az olvasó figyelme, az üzlet nyelvén azonban jelentése egész egyszerűen annyi lehet, hogy új befektetőt keres a cég.

Mindeközben a Klépierre az elmúlt időszakban több magyarországi bevásárlóközpontját is eladta. Tegyük itt hozzá, a murvás parkolóra tervezett, eredetileg 25 ezer négyzetméteres pláza a legújabb tervek szerint – ha megvalósul is – csak 16 ezer négyzetméteres lesz. Ezekből az látszik, hogy ma már nem olyan jó biznisz a plázaépítés.

Válaszok a kötbérről

Ordít a Klépierre közleményében egy hiány: a kötbérről szót sem ejtenek! Erre utóbb is hiába kértük őket. Ez azért megdöbbentő, mert januárban, még azt ígérték, fizetnek. A hallgatás is összefüggene az új tárgyalásokkal?

Az Új Alba 2002 Kft. tavalyi éves beszámolójának mellékletében az áll, hogy céltartalék gyanánt – még 2016. év végével –, elkülönítettek 4 millió eurót az „Alba II. projecthez” mint meghiúsulási kötbért. Ebből ki is fizethetnék a várost. Ugyane dokumentum szerint a fizetési határidő 2018. április 10. volt, de az önkormányzattal való további egyeztetés miatt még nem fizették ki!

Az önkormányzatnál is tudakolódtunk a kötbér felől, s arról, igaz-e, hogy valóban március végére kellett volna felépülnie a plázának.

– A lap információi helytállóak, a határidő lejárt, így fennáll a terület tulajdonosának kötbérfizetési kötelezettsége, ami 4 millió euró.

Ennek értelmében az önkormányzat már meg is küldte a számlát erről a cégnek. Reméljük, hogy fel sem merül, hogy ne fizetnék ki a város közösségét megillető összeget – jött a válasz.

Annyi adalék még az ügy kötbéres részéhez, hogy a Klépierre pénzügyi beszámolóiból kiderül, a társaság céltartalékai között a fehérvári önkormányzatnak havonta fizetett kötbértételek is szerepelnek.

Összegezve, a 4 millió eurós meghiúsulási kötbér kifizetése január végén még vitán felül állt. Ez a bizonyosság azóta megroppant. Egyúttal új tényező, hogy jelenleg egy eddig meg nem nevezett, új befektetővel folytat tárgyalást a Klépierre.

Egyébként ki akar még egy plázát Fehérvár közepére?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában