Exkluzív bejárás

2018.06.07. 08:17

Színes ruhákban a fehér köpenyek közt – Patikanapon vettek részt fehérvári diákok

Pirula- és krémkészítést, robotlátogatást, valamint szakmai előadást is tartalmazott a szerdai patikanap. Nem minden nap mondhatja el magáról az ember, hogy a patika gyógyszerkiadó pultjának túloldalán jár. Kivéve persze, ha gyógyszerész.

Szanyi-Nagy Judit

Süveg Leona gyógyszerész (balra) kalauzolta a diákokat

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A XV. Országos Patikanap alkalmából ezúttal a Sarló utcai Szent István Patika kulisszatitkaiba nyerhettek betekintést a székesfehérvári diákok. Az ottjártunkkor gyógyszertári körútra induló fiatalok a Ciszterci és Teleki középiskolákból érkeztek, többnyire motiváltan: sokuk később gyógyszerész szeretne lenni. Így a helyszín és az alkalom is tökéletes volt arra, hogy a diákok első kézből ismerhessék

meg a gyógyszertár helyiségeit – az officinát és a raktárakat –, a gyógyszerészek mindennapjait, valamint azt, hogy pontosan mit is lehet kezdeni egy gyógyszerészdiplomával.

Szakmai kérdéseikre többek között Süveg Leona gyógyszerész válaszolt, a nyílt nap megszervezésében pedig Schneider Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke működött közre. A visszajelzések alapján egy igazán hasznos szakmai napot tölthettek el a patikában a megyeszékhely fiataljai.

Süveg Leona gyógyszerész (balra) kalauzolta a diákokat
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Amikor szerda délelőtt beléptünk a székesfehérvári, Sarló utcai Szent István Patikába, az egyik gyógyszerész hölgy segítőkészen hátra irányított bennünket. A teret elválasztó faajtót különleges érzés volt kinyitni, s ez az érzés perceken át fogva tartott bennünket, hiszen nem minden nap járhatunk egy gyógyszertár officinájában – ahol a gyógyszereket kiszolgáltatják –, hűvös raktárában, vagy a vényezőben, ahol az orvosság készül. A megérkezésünkkor éppen Cser-Palkovics András polgármester készített pirulát az egyik helyiségben.

– Idén tizenötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Gyógyszerészi Kamara az országos patikanapot. Szakmai tematikánk szerint ezúttal a gyógyszerész szerepével foglalkoztunk a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében. De a patikanap arról is szól, hogy megmutatjuk magunkat, bemutatjuk, mi zajlik egy patikában – mesélt a programról Schneider Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke.

Farkas Ágnes (elöl) cisztercis diák a patikarobotról érdeklődik
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ottjártunkkor a székesfehérvári Ciszterci és Teleki iskolák diákjai látogattak a gyógyszertárba, akik Süveg Leona gyógyszerész vezénylésével számos dolgot megtudhattak a patika működésével és a gyógyszerész szakmával kapcsolatban. Mint kiderült, a tanulók motiváltan érkeztek, sokuk a gyógyszeriparban szeretne elhelyezkedni. Sőt, a fiatalok saját gyógyszertárat is szívesen nyitnának.

– Ahhoz, hogy valakinek saját gyógyszertára legyen, megfelelő szakképesítést kell szereznie és ötéves szakmai gyakorlatot kell teljesítenie. Az egyetem nem könnyű, a biológia, kémia mellett elkél az anatómiaismeret, és a hallgatók jogot is tanulnak. Azonban egy gyógyszerész végzettségű egyén patikalátogató is lehet, de dolgozhat minőségbiztosítóként gyógyszergyárban vagy az élelmiszeriparban is – felelt a tanulással, elhelyezkedési lehetőségekkel kapcsolatos kérdésekre Leona.

– Fontos, hogy ne csak azt lássuk, a gyógyszerész fehér köpenyben gyógyszereket ad a betegeknek – vélekedett Farkas Ágnes, a Ciszterci gimnázium tizedik osztályos diákja. Majd hozzátette: – Bár állatorvos szeretnék lenni, a mostani nap sokat jelentett nekem. Örültem, hogy a patikarobotot testközelből láthattam, és érdekes volt megfigyelni, hogyan lehet kikeverni a gyógyszereket, krémeket, pirulákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában