2018.06.25. 19:58
Máté Péter unokája tanította a gyerekeket főzni a pázmándi Menő menzás táborban
Mondhatni belecsaptak a lecsóba a gyerekek az első pázmándi Menő menzás főzőtáborban, ahol sztárvendéggel tanulhatják meg a konyhaművészet rejtelmeit.
Harminc pázmándi gyerek tanulja a főzés tudományát a szervezőktől és Poós-Máté Danitól
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Süllő filé, blansírozott zöldbabbal és máltai mártással – ez volt az első elkészítendő menü a hétfőn indult Menő menzás főzőtáborban az általános iskolások számára. A pázmándi önkormányzat programjának első állomása a szúnyogszigeti halászcsárda volt. Sztárvendégük Poós-Máté Dániel, a Konyhafőnök junior döntőse, Máté Péter unokája – vele süthettek, főzhettek a gyerekek, aki nem mellesleg kicsit pázmándi is, hiszen itt tölti a nyarakat mamája nyaralójában.
– Nagy motiváció a gyerekeknek, hogy korosztályukbeli, ilyen sikereket elért fiatal vezeti be őket a konyha világába – mondta Virányiné Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere.
Azzal, hogy a halfeldolgozás és -készítés tudományába vezette be az általános iskolásokat Dreska Ica néni, a pázmándi óvoda főszakácsa és a fiatal srác, Poós-Máté Dániel, igen komoly feladatot vállalt magára az első pázmándi főzőtábor szervezőgárdája. Még a haladó konyhatündérek is kétszer meggondolják, nekifogjanak-e egy hal elkészítésének. Dreska Ica néni azonban úgy véli: a Velencei-tó közelében élőknek ezt bizony tudniuk illik. Nem mellesleg, meglehetősen kevés halat fogyaszt a magyar, pedig sokat kellene:
– Dani olyan ételt mutat be, ami pillanatok alatt elkészíthető és nem csak nagyon finom, de egészséges is. Ez a lényeg: szeretnénk
a gyerekeknek megmutatni, hogy egészséges alapanyagokból is lehet jót sütni-főzni. A hal pedig ilyen, amely az omega zsírsavak miatt ennek a korosztálynak különösen lényeges táplálék – mondja a konyhavezető, akihez csatlakozik Dani is: Az egészséges étkeztetés Magyarországon ugyan fontos kérdés, mégis azt látom, hogy a menzákon kevésbé foglalkoznak vele. Vannak berögződött szokások a köretek és főételek terén, pedig a rizs-krumpli tengelyén át lehetne ugrani, és ugyanazon költségkeretből egészségesebb, változatosabb alapanyagokkal lehetne dolgozni. A tábor célja is ez, olyan témákat mutatunk be a fi ataloknak, amelyekkel könnyedén egészségesebb irányba vihetik az étkezéseiket – mondja Dani.
A főzőtábor valóban izgalmas lehetőségeket kínál a héten a gyerekeknek: a halfilézésen túl tanulnak befőzési technikákat, alternatív, húsmentes és vadételek elkészítését, elmennek üzemi konyhába, éttermekbe, hogy lássák, hol hogyan készül az étel, ami aztán az asztalra kerül.