Konyhaművészet

2018.06.25. 19:58

Máté Péter unokája tanította a gyerekeket főzni a pázmándi Menő menzás táborban

Mondhatni belecsaptak a lecsóba a gyerekek az első pázmándi Menő menzás főzőtáborban, ahol sztárvendéggel tanulhatják meg a konyhaművészet rejtelmeit.

S. Töttő Rita

Harminc pázmándi gyerek tanulja a főzés tudományát a szervezőktől és Poós-Máté Danitól

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Süllő filé, blansírozott zöldbabbal és máltai mártással – ez volt az első elkészítendő menü a hétfőn indult Menő menzás főzőtáborban az általános iskolások számára. A pázmándi önkormányzat programjának első állomása a szúnyogszigeti halászcsárda volt. Sztárvendégük Poós-Máté Dániel, a Konyhafőnök junior döntőse, Máté Péter unokája – vele süthettek, főzhettek a gyerekek, aki nem mellesleg kicsit pázmándi is, hiszen itt tölti a nyarakat mamája nyaralójában.

– Nagy motiváció a gyerekeknek, hogy korosztályukbeli, ilyen sikereket elért fiatal vezeti be őket a konyha világába – mondta Virányiné Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere.

Azzal, hogy a halfeldolgozás és -készítés tudományába vezette be az általános iskolásokat Dreska Ica néni, a pázmándi óvoda főszakácsa és a fiatal srác, Poós-Máté Dániel, igen komoly feladatot vállalt magára az első pázmándi főzőtábor szervezőgárdája. Még a haladó konyhatündérek is kétszer meggondolják, nekifogjanak-e egy hal elkészítésének. Dreska Ica néni azonban úgy véli: a Velencei-tó közelében élőknek ezt bizony tudniuk illik. Nem mellesleg, meglehetősen kevés halat fogyaszt a magyar, pedig sokat kellene:

– Dani olyan ételt mutat be, ami pillanatok alatt elkészíthető és nem csak nagyon finom, de egészséges is. Ez a lényeg: szeretnénk

a gyerekeknek megmutatni, hogy egészséges alapanyagokból is lehet jót sütni-főzni. A hal pedig ilyen, amely az omega zsírsavak miatt ennek a korosztálynak különösen lényeges táplálék – mondja a konyhavezető, akihez csatlakozik Dani is: Az egészséges étkeztetés Magyarországon ugyan fontos kérdés, mégis azt látom, hogy a menzákon kevésbé foglalkoznak vele. Vannak berögződött szokások a köretek és főételek terén, pedig a rizs-krumpli tengelyén át lehetne ugrani, és ugyanazon költségkeretből egészségesebb, változatosabb alapanyagokkal lehetne dolgozni. A tábor célja is ez, olyan témákat mutatunk be a fi ataloknak, amelyekkel könnyedén egészségesebb irányba vihetik az étkezéseiket – mondja Dani.

Harminc pázmándi gyerek tanulja a főzés tudományát a szervezőktől és Poós-Máté Danitól
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A főzőtábor valóban izgalmas lehetőségeket kínál a héten a gyerekeknek: a halfilézésen túl tanulnak befőzési technikákat, alternatív, húsmentes és vadételek elkészítését, elmennek üzemi konyhába, éttermekbe, hogy lássák, hol hogyan készül az étel, ami aztán az asztalra kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában