Legendák titkokkal és óvatossággal

2018.06.18. 07:30

Jézus hiányzó éveiről tartottak előadást a Vörösmarty Társaság termében

Semmit nem tudunk arról, hol volt Jézus 12 és 30 éves kora között. Tudósok és hívők 2000 éve vitáznak már: miért hiányzik csaknem két évtized Jézus életének történetéből?

V. Varga József

Lakner József (b): A hit fontosságáról ne feledkezzünk meg!

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Lakner József fizikus, az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör elnöke a baráti kör délutánján Jézus útjáról tartott vetítettképes előadást a Vörösmarty Társaság termében. Evangéliumi idézetek és építészeti emlékek alapján, valamint művészeti alkotások által elevenítette fel a Betlehemtől a Mennybemenetel kápolnájáig terjedő krisztusi utat.

Lakner József (b): A hit fontosságáról ne feledkezzünk meg!
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Szó esett egyebek között a napkeleti bölcsekről, az Egyiptomba való menekülésről, Názáretről, Jézus és az Írástudók beszélgetéséről, a kapernaumi zsinagógáról, Jézus megkereszteléséről. Továbbá a genezáreti tóról, a hegyi beszédről, a kánai menyegzőről, Lázár feltámasztásáról, Jeruzsálemről, az utolsó vacsora terméről, a getszemáni kertről, Jézus elítéléséről, a Gallicantu-templomról, a Via Dolorosa zarándok útvonalról, Golgotáról, az emmauszi tanítványokról.

Jézus és Mária Magdolna
Fotó: Rubicon

Óhatatlanul is felmerül az emberben: az evangéliumok beszámolnak arról, hogy a 12 éves Jézus ott volt a templomban, a bölcsek között, majd 30 éves korában a Jordán folyó mellett tűnik fel. A két időpont között 17-18 év telik el, amelyről semmit nem tudunk. A hiányzó évek alatt a gyermek – ahogy Lukács írta – „gyarapodott bölcsességben és testben”. Ősi tibeti kéziratok szerint Jézus 13

éves korában egy kereskedőkaravánhoz csatlakozott, amely India és a Himalája hegyei felé vette útját, és Brahma fehér papjaitól tanult. Azután a fellelhető források (például kopt írások) alapján a tibeti, perzsiai és egyiptomi éve következtek. Hogy az intergalaktikus szeretethírnökről, Mária Magdolnáról vagy a hitről ne is beszéljünk…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában