Gyalog megyünk, vagy...?

2018.06.09. 20:04

Horváth Lajos utolsó könyve volt terítéken az Ünnepi Könyvhéten

A vajtai író munkásságát is felidézték a Gyalog megyünk, vagy Elvis Presley? című könyv fehérvári bemutatóján.

Bokros Judit

Nézelődés, lapozgatás a Vörösmarty terasszá avanzsált árkádsoron Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Horváth Lajos író 2016-ban hunyt el. Sajnos nem érhette már meg utolsó könyve kiadását, amely nem sokkal halála után, posztumusz jelent meg. E kötetről beszélgettek most, az Ünnepi Könyvhét alkalmából a Vörösmarty Társaság termében, pénteken délután.

A házigazda a társaság elnöke, Bobory Zoltán volt, aki a könyv kiadóját, Hargitai Lajost és fiát, a grafikai kivitelezésért felelős Hargitai-Kiss Balázst kérdezte. Illetve, az est inkább az emlékezésről, az oda-vissza kérdezésről, anekdoták felidézéséről szólt, amelyeknek köszönhetően Horváth Lajos alakja, személyisége szinte teljes valójában kirajzolódott előttünk.

Hargitai Lajos sorra vette a kiadójuknál és a Vörösmarty Társaságnál megjelent könyveket, mesélt azok keletkezési körülményeiről, arról, milyen meghatározó írók (például Lázár Ervin, Bella István) vonzásköréhez tartozott Horváth, akinek nagy példaképe Örkény István volt. Nem is csoda, hogy a Gyalog megyünk, vagy Elvis Presley? című könyvben is groteszk, abszurd történetek vannak. A kötet amolyan összegzés, az író belesűrítette élettapasztalatát.

Hargitai-Kiss Balázs a borítóról és a kötetben található képregényről beszélt, felidézve, hogyan hozta össze a különböző, Horváth Lajos által fontosnak tartott szimbólumokat.

Az esten jelen volt az író édesanyja, felesége és lánya, akik szintén részt vettek az emlékidézésben, s a felolvasások sem maradtak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában