Kinek a felelőssége?

2018.06.20. 17:30

Egy ferdén növekvő fa okoz gondot székesfehérvári olvasónk garázsánál

Tihanyi Lászlónak van egy garázsa a Horvát István lakótelepen. A garázs előtt, tehát közterületen, áll egy fa. Amíg a fa – egy évekkel ezelőtti viharig – egyenesen, felfelé törekedve nőtt, nem volt semmi gubanc.

Majer Tamás

A sérült fa gyökérzete fölfelé törekszik, így a garázs egyre nehezebben használható

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Azonban a fa az ónos esőt követő szélviharban megdőlt, s az „Y” formát utánzó törzsének egyik fele leszakadt. Tihanyi László „riasztotta” a Városgondnokság Parkfenntartási Csoportját, akik késedelem nélkül jöttek, s rendezték a helyzetet.

Azóta a megdőlt fa koronája tovább nőtt. A fa töve és a korona közötti távolságból adódó nyomaték a gyökeret folyamatosan továbbfordítja, a talajt a felszínre emeli.

– A garázs használhatósága érdekében újra és újra el kell hordanom a földből kibukó köveket – mondta a férfi.

Egy novemberi esőzés és vihar következtében rosszabbodott a helyzet

A felfelé nyomuló gyökér megemelte, összetörte a garázs előtti betont. A garázs jobb oldala is feszt emelkedik, fala repedezik. Az ajtókeret deformálódása miatt László kéznél tart egy síndarabot. Azzal kell ütlegelnie az ajtót, ha be akarja zárni a garázsát.

Az elmúlt időszakban személyesen és írásban is megkereste a város néhány hivatalát. A Környezetvédelmi Irodánál illetve a Parkfenntartási Csoportnál azt az információt kapta, hogy neki kell kérvényezni a megdőlt fa kivágását. Ezzel együtt vállalnia kellene 3 másik gyökeres fa ültetését és azok két évig történő gondozását. Valahol a városban, a helyet nem döntheti el. A fák darabja, úgy tudja, 25 ezer forint. Az emelőkosaras gép díját, a fa kivágásának és darabolásának költségét, az elszállításáét is neki kellene állnia.

Ezt ő nem szeretné.

Véleménye szerint az ő ingatlanát, annak használhatóságát, értékét csorbítja a közterületen, városi kezelésű területen lévő, károsodott fa.

A növekvő fa veszélyt jelenthet

Az is elmondta, hogy a hivatalok munkatársai egyetértettek vele abban, hogy a fa nem jól áll, a gyökérzete valós veszély a garázsra nézvést. Idézett egy passzust a vonatkozó szakirodalomból is, miszerint a féloldalasan növő fa veszélyt jelez, a korona aszimmetrikus, ezért lassan elkezd kifordulni a gyökér a földből. Eső és szél esetén percek alatt befejeződhet a dőlési folyamat.

A sérült fa gyökérzete fölfelé törekszik, így a garázs egyre nehezebben használható
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezt nem szeretné megvárni.

Kinek, melyik irodának van joga és kötelezettsége dönteni a fa eltávolításáról? Kinek a feladata a közterületen lévő, magántulajdont sértő fa kivágása? Kinek kell állnia ennek költségét? Mennyi ennek költsége? Ez néhány, az ügyben bennünk felmerült kérdések közül. El is küldtük az önkormányzatnak. Cikkünk elkészültéig semmilyen választ nem kaptunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában