Jelentés a központokról

2018.06.10. 13:00

Ercsi és Aba önkormányzata is kapott javaslatokat

Két megyei járóbeteg-szakellátó gazdálkodásával kapcsolatos észrevételeket tett az Állami Számvevőszék.

Bokros Judit, Szanyi-Nagy Judit

Az ercsi járóbeteg-szakellátót négy önkormányzat alapította Fotó: Archív

Az ÁSZ a héten jelentést küldött arról, hogy befejezte mind az Ercsi Járóbeteg-szakellátó Egészségügyi Központ Közhasznú Nonprofit Kft., mind a Sárvíz Kistérségi Járóbeteg-szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2013 és 2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését.

Az ercsi központot Ercsi, Ráckeresztúr, Baracska és Kajászó önkormányzata alapította. A társaság közhasznú tevékenysége szakorvosi járóbeteg-ellátás biztosítása volt a tagönkormányzatok közigazgatási területéhez tartozó lakosság részére. A Sárvíz társaságot (Sárvíz NKft.) 2009. július 9-én alapította nyolc önkormányzat, többségi tulajdonosa Aba önkormányzata volt. A társaság közhasznú jogállású, fő tevékenysége szakorvosi járóbeteg-ellátás volt.

Az ercsi járóbeteg-szakellátót négy önkormányzat alapította
Fotó: Archív

Az ÁSZ több hasonló hiányosságot állapított meg, s ezek alapján az ercsi központ ügyvezetőjének 13, a polgármesternek 3 javaslatot tett. A Sárvíz NKft. ügyvezetőjének 11, Aba polgármesterének 6 javaslatot fogalmazott meg az ellenőrző szerv. Az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Győri Máté Ercsi polgármestere lapunknak elmondta: nem érte őket váratlanul a jelentés. Vannak jogos észrevételek, s az eredmény megmutatja, mit és hogyan kell rendezniük. Az intézkedési tervet az érintett fenntartó önkormányzatok képviselőivel és a járóbetegközpont jelenlegi megbízott ügyvezetőjével hamarosan megvitatják. A polgármester egyébként már korábban említette, hogy Ercsire nagy terhet ró a szakellátó fenntartása. Azt gondolták, az ellenőrzés rámutat, hogyan lehetne gazdaságosabban működtetni, ám ilyen jellegű észrevételeket nem kaptak. Ezért a jövőben azt tervezik: fölkeresik azon önkormányzatokat is, ahonnan még betegek érkeznek hozzájuk, és hozzájárulást kérnek a fenntartási költségekhez. Illetve a kormányzattal is tárgyalnának a megoldásról.

Kossa Lajos, Aba polgármestere már május elején felvette a kapcsolatot az ÁSZ elnökével, jelezve: a jelentésben foglalt megállapításokat ők is észlelték, és egy részükben intézkedések is történtek. Megerősítették a hatóságnak: az észlelt és még fennálló hiányosságokra elkészítik az intézkedési tervet, és megküldik azt a kijelölt határ­időre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában