előadás és gyakorlat

2018.06.14. 07:00

Az életről „tanultak” a gyermekek Dégen

Sokszor éri az a kritika az oktatási rendszert, miszerint az ott folyó munka nem az életre nevel. Ez a hét azonban más volt a dégi általános iskolában.

Szanyi-Nagy Judit

A tűzoltóbemutató egyik gyakorlati része

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Nemcsak előadásokon, de gyakorlati feladatokban is részt vehettek a helyi iskola tanulói ezen a héten. Június 11-én az ÁNTSZ munkatársai, Csóka Erika és Vilics Judit érkeztek az intézménybe, hogy a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálat munkájáról, s az egészségmegőrzésről előadást tartsanak.

Fodor Zoltán sárbogárdi parancsnokhelyettes előadása
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Június 12-én már tűzoltóautók piroslottak az iskola udvarán a Dégi Önkéntes Tűzoltó Egyesület jóvoltából, melynek tagjai a járművek felszerelését, a viselt ruházatot, a használt eszközöket és az oltás folyamatát is bemutatták a fiataloknak. A kánikulában különösen nagy sikert aratott a vizes bemutató, ahol szinte senki nem maradt szárazon: míg az egyik diák a tömlőt fogta, irányította, addig a többiek vígan szaladgáltak a vízfolyam előtt-alatt.

A tűzoltóbemutató egyik gyakorlati része
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Mindeközben a közösségi teremben Fodor Zoltán tűzoltó őrnagy, a Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese tartott prezentációt a lánglovagok munkájáról, működési rendjéről. Itt az alsósok bizonyultak aktívabbnak, ők sorra kérdezték a szakembert a tévében látott jelenetek valóságtartalmáról, de személyes élményeiket is megosztották egymással.

Tóth Lajos animátor siketként ismertette meg a jelnyelv világát a diákokkal
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Június 13-án pedig az esélyegyenlőség jegyében telt a nap. Négy helyszínen négy különböző „élethelyzetbe” láthattak bele a gyermekek: az autisták mellett a látás-, hallás- és mozgássérültek lehetőségeit ismerték meg a diákok.

A kerekesszéket és a kézhosszabbítót is kipróbálták a fiatalok
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– A megyében már több köznevelési intézményben is jártunk. Az Esély Órák keretében, az életkori sajátosságokat figyelembe véve, a fiatalok megismerhetik a fogyatékossággal élők mindennapjait, ezzel is elősegítve társadalmi befogadásukat – mondta Braun Katalin, a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház képviselője.

Szokó Zsolt, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) elnöke és Papp Mária irodavezető adott elő
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

S valóban: a diákok az autisták számára is befogadható játékokat játszottak, kerekesszékbe ültek, fehér bottal sétáltak, megismerték a jelnyelvet, és a saját nevüket is láthatták Braille-írással leírva. Az előadók pedig vagy személyesen, vagy a családtagjaik révén, de az adott témában érintettek voltak.

Jólesett a felfrissülés a kánikulában
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A látássérültek mindennapjaival kapcsolatban Szokó Zsolt, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) elnöke és Papp Mária irodavezető tartott előadást – egy nagy népszerűségnek örvendő vakvezető kutya jelenlétében –, az autizmusról játékosan Buday Viola, az AutiSpektrum Egyesület animátora beszélt, a mozgáskorlátozottak lehetőségeit Megyeriné Tóth Gabriella, a „Boróka” Mozgássérült Gyermekek Fejlesztéséért Alapítvány elnöke mutatta be, míg Tóth Lajos animátor jelnyelvi beszédét Szemánszki Renáta jelnyelvi tolmács fordította a diákseregnek, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete, Fejér Megyei Jelnyelvi Tolmács Szolgálat kereteiből kiszakadva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában