Zelei József a magyar hősök előtt hajt fejet

2018.06.11. 15:30

Békefát hozott a kerékpáros békenagykövet Székesfehérvárra

Zelei József, a béke kerékpáros nagykövete hétfőn délelőtt érkezett Székesfehérvárra. Ebből az alkalomból ültettek békefát Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnokkal a Bregyóban. 

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Közel száz ország, nyolcvanezer kilométer van Zelei József mögött, aki a világ kerékpáros békenagykövete.

– Minden túrámnak volt mottója, amely valamilyen jelentős évfordulóhoz volt köthető. Az elmúlt négy évben az első világháború centenáriumának emlékére kerekezem, ez alatt sikerült a teljes harcmezőt, keleti, nyugati és déli frontot bejárnom, egészen Rigától, a Balti-tengertől az Atlanti-óceánig, amely közel 12 ezer kilométer. Mindig vittem magammal a megemlékezés virágait leginkább a magyar fontosságú helyekre: temetőkbe, harcterekre, emlékhelyekre. Állítottam kopjafát, helyeztem el békekeresztet, békeköveket, koszorúkat és békeszalagokat.

Idén viszont úgy döntöttem, hogy nem külföldön, hanem Magyarországon kerekezem és a magyar hősök előtt hajtok fejet. Hiszen túráim során korábban nem tettem különbséget külföldi és magyar katonák között, mert úgy gondolom, a katonák nem ellenségek, hanem áldozatok. Ezért is indultam utamra 2018. május 22-én Budapestről és vettem sorba a megyeszékhelyeket. Székesfehérvár az utolsó állomásom – mondta a békenagykövet, aki a Bregyó-közi Sportközpontba hozott ezúttal egy hársfát, valamint egy emlékkövet az első világháború végének századik évfordulója alkalmából. A kerékpáros utolsó állomása a Parlament lesz kedden, ahol ünnepélyes keretek között fejezi be a túrát.

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A kerékpáros békenagykövet korábban egyébként már háromszor volt Székesfehérváron, 2010-ben is ültetett itt békefát. Molnár Tamás, ifjúsági és civil tanácsnok az ültetés előtt a fiatalokhoz szólt:

- Száz éve, hogy befejeződött az első világháború. Száz év soknak tűnhet, főleg a fiataloknak, de ez az idő gyorsan elment és azt követte a második, amely a legtöbb emberéletet követelte a modern kori történelemben. Nekünk csak egy dolgunk lehet most: hálát adni azért, hogy 2018-ban békében élhetünk és jól láthatóan nem veszélyeztet minket háború. Ezért fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a béke fontosságára, hogy ne történhessenek meg a világháborúk szörnyűségei újra. Amikor eljöttök e fa mellett, gondoljatok mindig erre és tegyetek ti is mindig azért, hogy a béke megmaradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában