Elkészül a közmű

2018.06.14. 09:30

Befejeződik a csatornázás Nagyvelegen

Bár sokáig szinte lehetetlennek látszott, végül több ütemben mégis kiépül a kis faluban is a szennyvízcsatorna-hálózat.

B. Kiss László

A felvétel a József Attila utcában készült a munkálatokról Fotó: Önkormányzat

Sokáig úgy tűnt, soha nem lesz Nagyvelegen szennyvízcsatorna. A kis falu nem tudott más településsel társulni a cél érdekében, a szűkös saját erő pedig messze nem volt elég a beruházáshoz. Végül mégis minden jóra fordult. A 276 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően az önkormányzat 2011-re megvalósította a közmű lefektetésének első ütemét, és megépült a helyi tisztító is. A maradék 90 lakóegység rákötését is elhatározták akkor – meséli Szloboda Istvánné.

Az anyagi fedezet megteremtése érdekében az érintett lakosok víziközmű-társulatot alakítottak, vállalva – ingatlanonként – 216 ezer forint érdekeltségi hozzájárulás megfizetését.

A felvétel a József Attila utcában készült a munkálatokról
Fotó: Önkormányzat

– 2013-ban önkormányzati önerőből, társulati hozzájárulásból 24 ingatlant csatlakoztattunk a rendszerre, majd 2016-ban, a befizetett érdekeltségi hozzájárulásokból, társberuházói szerződést kötve önkormányzatunkkal, további két kis utcácska – 14 ingatlan – rákötését is megvalósítottuk – mondta el az elöljáró. A hátralevő 52 ház bekötése pedig úgy oldódik meg, hogy a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének befejezésére 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg a központi költségvetésből tavaly a községnek. A munkálatok azóta már javában zajlanak, a befejezés határideje augusztus 10. Ezzel a közművek teljes kiépítettsége megvalósul Nagyvelegen – húzta alá a polgármester asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában