várja a magyar operaénekeseket

2018.06.12. 20:00

Akiknek az éneklés anyanyelv – Mervi Sipola-Maliniemi, a Suzuki-énekmódszerről

Az Amadé-Bajzáth-Pappenheim Kastély és Ari Kupsus, finn mecénás vendége volt az elmúlt héten a Helsinki Virtus Zeneiskola. Vezetőjük, Mervi Sipola-Maliniemi a világ öt olyan emberének egyike, aki taníthatja a Suzuki-énekmódszert.

Majer Tamás

Mervi tanítványai mágikus erejű koncertet adtak Iszkaszentgyörgyön. Outi Pekkarinen mezzoszoprán énekesnő (jobbra, szemben) és Mervi is fellépett

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A metódus a japán Shinichi Suzuki hegedűoktatásának énekre hangolt változata. Mervi Sipola-Maliniemi szoprán énekművésszel, tanárral, énekiskola vezetővel beszélgettünk.

– Ezt a módszert mondják még anyanyelvi módszernek is, mert a gyerekek úgy tanulnak énekelni, mint beszélni. Ugyanazok a fogások jellemzik: hallgatás, imitálás, ismétlés – mesélte lapunknak Mervi.

Ezzel a módszerrel már nagyon-nagyon fiatalon meg lehet kezdeni az énektanulást. Akár még magzatként, anyukájuk pocakjában is tanulhatnak a gyerkőcök.

– Már 4-5 hónapos korban is reagálnak az anyaméhben fejlődő babák a zenére és minden hangra, ami kintről jön – folytatta az asszony, aki első lányát anno a születés előtti áldott állapotban így tanította. – A babák megszületésükkor már ismerik a zenét, amelyet szüleik hallgattak – tette hozzá Mervi.

Mervi tanítványai mágikus erejű koncertet adtak Iszkaszentgyörgyön. Outi Pekkarinen mezzoszoprán énekesnő (jobbra, szemben) és Mervi is fellépett
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Azonban ez a különleges eljárás csak egy lehetőség, később is lehet kezdeni az énekkel való megismerkedést a Suzuki-módszerrel.

– Nagyon fontos, hogy a szülők is jelen vannak a foglalkozásokon. Ők jegyzetelnek, s mint egy rendes iskolában, házi feladatot kell csinálniuk otthon a gyerekekkel – mesélt az énektanár az énekórák jellegéről. – A csoportos órák mellett a foglalkozások jelentékeny része a magánénekóra, sőt ezek a legfontosabbak – folytatta.

Iskolájukban, s máshol ahol dívik a Suzuki-énekmódszer, megtapasztalták, hogy fertályóra a 2-3 éves gyerkőcöknek is lehet „különórákat” tartani.

A Helsinki Virtus Zeneiskola Fejérbe érkezett tízfős kórusának tagjai is – 6-tól 19 évesek –, a „Suzuki-módszer gyermekei”. Fellépéseiken együtt és külön is énekelnek. Múlt csütörtökön így tettek lenyűgöző, iszkaszentgyörgyi szalonkoncertjükön is. Hozzánk egyébként egy úgynevezett mesterkurzusra utaztak a növendékek és mestereik, az előadás ennek zárása volt.

Világszerte 22 országban vannak ma Suzuki-énektanárok. A székhely az Egyesült Államokban van, az európai központ Finnországban.

Mervi különleges tudás birtokosa.
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Bárki, aki komoly operaénekes, s van diplomája egy zeneakadémiáról, tanulhatja ezt a módszert. Évente kétszer lehet erre pályázni, videót kell küldeni az énektanításról – mondta Mervi, aki lapunkon keresztül nemcsak Fejér megyének, de egész Magyarországnak üzent.

– Szeretettel várjuk a magyar énekeseket is. Nyitott szívvel, tárt karokkal fogadjuk őket Finnországban – invitálta az operaénekeseket. – Nagyon szívesen segítünk. Magyarországon még nincsenek Suzuki-énektanárok – indokolta.

Mervi szerint hazánk komoly zeneközpontja a világnak. Utalt Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc nagyságára. – Fantasztikus énekesek, zenészek származnak Magyarországról, ezért lenne otthon itt is a Suzuki-módszer – vélekedett.

A júliusban induló kurzuson lesz ausztrál, új-zélandi, amerikai, mexikói, argentin, olasz, spanyol, svéd, angol és japán hallgató is. Ari Kupsus, az iszkaszentgyörgyi kastély állandó „programszervezője” felajánlotta, hogy az érdeklődők keressék bátran őt, ő összehozza a komoly jelentkezőket Helsinkivel. Ari címe: [email protected]. További információk végett Mervi a jelentkezni szándékozók figyelmébe ajánlotta a www.suzukivoice.com honlapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában